onsdag, februari 29, 2012

Kina-"Usa har ingen moralisk rätt att 'skydda’ araber"

27 feb 2012 RT

Kina säger att Usa inte har någon rätt att “skydda” de arabiska folken, och ifråga-sätter “allvaret och effektiviteten i Usas politik.” Landets största tidning svarade Hillary Clinton efter att hon kallat Kinas och Rysslands veto gentemot den syriska Fnresolutionen som "avskyvärt".

Folkets Dagblads kommentar säger att "Förenta staternas' motiv med att paradera som 'beskyddare' av det arabiska folket är inte svårt att föreställa sig. Problemet är vilken moralisk grund man har för denna sin patroniserande och egotistiska super arrogans och självsäkerhet?"

Tidningen påminner om den Usa-ledda invasionen i Irak. "Även idag fortsätter våldet ohejdat i Irak, och vanliga människor äger ingen säkerhet.Bara detta är tilltäckligt för oss att sätta ett väldigt frågetecken inför allvaret och effektiviteten i den amerikanska politiken".
Kommentaren redogör bäst det syriska folkets intressen.

En talesman för det kinesiska Utrikesministeriet sa att Usas kritik av Kinas hållning gentemot Syrien är “totalt oacceptabel.”

"Kina har alltid bestämt sin hållning i den syriska frågan utifrån fred och stabilitet i Syrien och Mellanöstern och att skydda de långsiktiga, grundläggande syriska och arabiska folkens intressen", sa Hong Lei på måndagen enligt Reuters.

Ryssland, som också i Fn röstat mot det man kallat “Resolutionen om regimförändring i Syrien”, har också kritiserat Usa hållning gentemot Syrien. I dess senaste artikel i utrikespolitiken, varnade den ryske premiärministern Vladimir Putin för

Västs aggression mot frestelsen att ta sin tillflykt till en “simpel, tidigare använd taktik: Ifall FNs Säkerhetsråd tillåter en given aktion – fint; om inte, gör vi en koalition av berörda stater och slår till i vilket fall som helst.”

En rysk och kinesisk kritik över Usas politik har kommit efter att Hillary Clinton ska ha sagt att det inte finns någon entusiasm i Washington för krig. Under sitt besök i Marocko uppmanade hon emellertid de som fortfarande stöder Syriens president Assad, särskilt då medlemmar av den syriska militären och affärsvärlden, att vända sig emot honom.

“Ju längre ni stöder regimens våldskampanj mot era bröder och systrar, desto mer kommer det att fläcka er heder”, sa Clinton...

­Förenta Staterna börjar inse det komplexa i den syriska situationen och visar tecken på att backa en aning från sitt tidigare energiska tryck för regimförändring i landet, förklarade Jeremy Salt vid Bilkent Universitetet.   

“Medan vi hör en hel del retorik från Hillary Clinton, visar hon själv tecken på att bli mer medveten om komplexiteten inne i Syrien,” sa Salt. “Hon talade om komplexa faktorer och sa, ‘Nåväl vi vill göra något, men vi vet inte vad’ och talade om det faktum, att medan det finns problemområden i Syrien finns det stora områden i landet som inte berörs.”

“Man kan se här en viss förändring av tänkandet, vilket visar att amerikaner inte vet vilket steg de ska ta härnäst”, tillade professorn.


Övers I.T

Etiketter:

tisdag, februari 28, 2012

Väst önskar regimförändring i Iran- men vad säger Putins Ryssland?

Etiketter:

söndag, februari 26, 2012

Syrien 26 feb med opposition o Nato-Cia i skamlig situation

Med 'License to kill' - Usa i Afghanistans drönarkrig

A licence to kill — av Saad Hafiz
Om man utgår från färska opinionsmätningar, ser amerikanska väljare ut att vara rätt gung-ho-iga vid användning av obemannade plan i jakten på terrorister. Detta gör det inte troligt att Usa går med på att stoppa eller skala ner sina drönar-operationer i Pakistan, särskilt nu under ett valår.

Det utgör ingen stor hemlighet, att alltsedan 9/11 har Usas Centrala Underrättelse-Tjänst (CIA) med stöd av allierade organisationer utkämpat ett globalt ‘smutsigt krig’ eller utgör stats-sponsrat våld mot al Qaida och dess likar, som man utkämpat med både kontramotstånd och kontravapen.

Delarna i ett smutsigt krig innehåller traditionellt sett mord, kidnappning, tortyr, försvinnanden eller helt enkelt spränga allt av oppositionen i luften, genom att utnyttja teknologin med obemannade farkoster, drönare.

Drönar-anfall har betraktats som en öm punkt hos allmänheten och de pakistanska politikerna, vilka beskriver dom som kontraproduktiva och att utöva våld mot suveräniteten och levererar en oacceptabel död bland civila, vilket resulterar i fler jihadister.

Trots denna allmänna hållning ser det ändå ut som om Pakistan och dess säkerhets-tjänster i tysthet gett sitt stöd till drönare-programmet som del av kontramotstånds-operationerna mot pakistanska talibaner.

En pakistansk inblandning innebär att komma ut med lokala‘spotters’ på marken, vilka kan peka ut obemannade plan som mål för en förutbestämd gemensam ‘prioriteringslista’.

'The New America Foundation' beräknar att sedan år 2004 har ca 2551 människor dödats i drönar-anfall i Pakistan, då 80 procent av dessa var militanter. Mellan 293 och 471ansågs vara civila inklusive mer än 160 barn — vilket är ca 17 procent av de dödade.

Konfliktens Islamabad-baserade övervakningscentral ansåg att obemannade plan hade dödat över 2000 personer och sa att en majoritet av de dödade var ‘okända misstänkta militanter'.
Drönar programmet påminner om CIAs Phoenix program, ett kontroversiellt kontramot- ståndsprogram som mellan år 1967 och 1972 opererade under Vietnamkriget.

Programmet var utformat till att identifiera Viet Congs infrastruktur och ge stöd åt den sydvietnamesiska Nationella FrihetsFronten, i vanligt tal refererat till som Vietcong, för att neutralisera denna genom att infånga, tvinga eller döda dess medlemmar.

Phoenix Programmet blev vida kritiserat av motståndarna till konflikten, vilket de ansåg som lite mer än ett “program för avrättning”, genomfört med “ohöljd brutalitet” och brott mot internationell lag.

CIA erbjöd också stöd till Operation Condor, som var en notorisk kampanj för avrättningar och underrättelseoperationer, införda av högerblocken inom de sydameri- kanska diktaturerna mot vänsteroppositionella.

De beryktade ‘dödsflygningarna’, orkestrerade i Argentina av chefen i flottan,Amiral Luis María Mendía — vilka också hade använts av franska styrkor under Algerietkriget (1954-1962)— utnyttjades vida omkring för att få kropparna och därmed bevisen att försvinna, genom att kasta ut dom från flygplan över oceanen.

Där fanns också många fall av avrättningar av barn till prominenta dissidenter under operation Condor, 1982 skildrat i den prisvinnande Costa Gavras filmen ‘Missing’.

Vare sig det gäller obemannade flygplan eller gångna fall av statssponsrat våld, behöver vissa grundläggande frågor ställas: Hur väljer man ut målen? Under vilken legal myndighet har man kunnat utnyttja extrema metoder?

Hur framgångsrika är extrema metoder vid dödande av sina fiender och att spara de civila? Underlättar extrema metoder kriget mot eventuella terrorister eller fiender?
President Obama som nyss erkänt att Usa har ett hemligt program för dessa obemannade flygplan ämnade mot terrorister i den afghansk-pakistanska regionen, gav samtidigt en vink om, hur man valt ut sina mål.

Han sa- “Många anfall riktades mot al Qaida- operativa på platser där den militära förmågan i landet kanske inte hade kunnat fånga in dessa...

För om vi på ett annat sätt hade fångat in dom, skulle det förmodligen inneburit mycket mer närgången militär aktion än den vi redan engagerat oss i”.

Att döma av färska opnionsmätningar verkar amerikanska väljare tycka hej och hå vid utnyttjandet av obemannade flygplan för att förfölja terrorister, varför förmodligen Usa inte går med på att stoppa eller skala ner antalet drönar-operationer i Pakistan, särskilt inte under ett valår.

Opinionsundersökningarna säger också att fler människor anser att presidenten i egenskap av överbefälhavare har auktoritet nog att utnyttja obemannade plan mot terrorister i andra länder, jämfört med dom som känt att presidenten borde ha fått ett godkännande från Kongressen, innan man satte in obemannade plan.

CIA framhåller att programmet för dessa plan har ‘decimerat’ al Qaidas ledarskap och hindrat Pakistans Tehrik-i-Taliban(TTP). Bland dessa som dödats av obemannade plan ingår nio av al Qaidas 20 högsta befälhavare, inklusive ‘högrankade’ mål som Abu Hamza Rabia, Atiyah Abd al-Rahman, Nek Muhammad och Baitullah Mehsud.

Även om amiral William McRaven, befälhavare över Usas SpecialOperationers Kommando, erkänner att det inte kan bli någon ren militär lösning på konflikten och varnar för att “det inte finns någon i Usas regering som anser att vi kan döda oss fram till seger”.

Problemet med strategin att hålla obemannade plan isolererade innebär att den breda politiska, sociala och ekonomiska politik som man också ignorerar, skulle ha kunnat mildra dessa hemska följder.

Russell Bakers sa, “i vanliga fall görs hemska saker, med ursäkten att de framsteg som kräver detta inte alls är några verkliga framsteg utan enbart vidriga saker, som väl beskriver krigföring med drönare”.

övers Ingrid Ternert

Etiketter:

lördag, februari 25, 2012

'Memogate' kräver spionmästarens huvud

24 feb 2012 av Amir Mir-2 Pakistanska underrättelsetjänsten ISI har anklagats för att hjälpa det beryktade Haqqanis militanta nätverk för att den 13 sept 2011 ha genomfört attacken mot USAs ambassad i afghanska Kabul. Under Pashas ledning blev också ISI anklagad för inblandning i många försvinnanden och ett olagligt dödande av saknade personer

ISI har dessutom kommit under skarp kritik för en påstådd inblandning i det som hänt den 29 maj 2011, med kidnappning och påföljande mord på Syed Saleem Shahzad, tidningen Asia Times Onlines mördade pakistanska byråchef, då han via email hade informerat Människorättsorganisationer om att han skulle dödas. Därför har ISI övervägt vem som var den störst misstänkte.

En annan grövre anklagelse mot Pasha var hans inblandning i inrikespolitiken med sin uppfattning att vilja försvaga den valda regeringen. Då Usas diplomattelegram blev offentliggjort, citerade WikiLeaks Pakistans i dec 2010 Inrikesminister Rehman Malik, då man hade berättat för dåvarande Usa-ambassadör i pakistanska Islamabad, Anne Patterson, att det inte var Kayani, utan ISIs chef som hade kläckt konspira-tionen mot Zardari.

Telegrammet avslöjade att Maliki i nov 2009 begärt ett hastigt möte med Patterson och sagt att Pasha planerade en sammansvärjning för att avsätta Zardari och tillade, att presidenten var i behov av politisk säkerhet. Patterson var emellertid säker på att ISIchefen själv inte hade kunnat göra det.

ISI är Pakistans högsta underrättelseorganisation med ansvar för den nationella underrättelsetjänstens bedömning till regeringen. Emellertid har ISIs inblandning i den nationella politiken kommit att försvaga vanliga politiska partier och underblåsa denna hästhandel för att få kontroll över politikerkulturens tillväxt.

Parlamentariker ställde krav att ISIs stadga skulle ändras, så man kunde få bort frågor som gällde inrikespolitiken, alltmedan man söker politiska vägar för att koncentrera sig på sitt verkliga jobb, nämligen att bekämpa hotet från utlandetövers Ingrid Ternert

Etiketter:

torsdag, februari 23, 2012

Krisen breder ut sig inom EU

Krisen breder ut sig inom EU. I den Europeiska CentralBanken ECB handlar det inte längre om arbetsgivare och arbetstagare utan om ECB och staten.
Men inom staten finns en oligarki, som i sin tur tar över regeringar som sina egna tjänare, köper ut bankägare och aktieägare och får klasskriget tillbaka igen.

Men inte som förr om åren med arbetsköpare och arbetstagare, dvs kapitalister och arbetare, utan Europas finanssektor utnyttjar krisen som ett sätt att få staten att ge kapitalet stöd till arbetskraften.

Hur det nu efter fem år ska kunna bli bättre innan det först blir sämre? Ska vi med våra löner betala deras vinster eller? Och det då blir permanent...

IT

Etiketter:

tisdag, februari 21, 2012

Israels amerikanska Giuliani om - 'Iran och dess kärnvapen'

Ingen nämner att elenergi är en livsviktig fråga för industrialisering av ett så folkrikt land som Iran

Etiketter:

Israels lönlösa försök att gå till attack mot Irans kärnenergiutveckling

söndag, februari 19, 2012

Vandana Shiva om Indiens fattiga och hur de drabbas av livsmedelsjättarnas patentSedan långt tidigare har internationella multinationella företag tagit patent på livet självt och inte minst drabbar det Indiens fattiga bönder vars grödor patenterats och Monzanto förädlat vidare till rikhaltigare skördar- med ett dyrt utsädet för bönderna...

Detta gör att invånarna ändå tvingas köpa Monsantos utsäde med allt vad pesticider och gödningsmedel tillkommer. Samtidigt köper multinationella livsmedelsföretag upp viktiga jordbruksområden i Afrika och Asien, och utvecklar där sina egna sorter, som ger större skördar och slår ut de gamla.

Detta har alls inte varit bra för jordbrukarnas försörjning, då de inte har kunnat konkurrera med multisarnas storjordbruk och förädlade sorter. Jordbrukarna får heller inte sälja sina urgamla härdiga sorter, för dessa har multisarna tagit patent på.I.T

Etiketter:

Om Bradley Manning och Cindy Sheen som 'Whistleblowers'De kända försök som gjorts för att tysta dessa inom den amerikanska militären som sökte påkalla uppmärksamhet om tydliga pågående missförhållanden har åter tagits upp, inte minst genom ett oförtröttligt arbete av Daniel Ellsberg, Cindy Sheean och på senare tid Bradley Manning.

Cindy Sheen fick sin son dödad första dagen av Irakkriget och har sedan dess varit en skarp och känd talesperson för de missförhållanden som existerar både inom den amerikanska militären och de länder som blivit drabbade.

19 feb SVT 2 kl 22 film om Falluja, en fullständigt bombad stad under Irakkriget

Etiketter:

Återigen talet om sanktioner mot Iran

Usas sanktionspolitik mot Iran Det är vad Gunnar Jervas skriver på Brännpunkt SvD Han är numera säkerhetskonsult och före det forskare vid Försvarets Forsknings-Institut


...Man kan undra varför ytterligare länder försöker skaffa sig kärnvapen om de är så ”oanvändbara” som det sagda antyder. Ett svar är att dessa vapen visst kan utgöra effektiva påtryckningsmedel mot stater som saknar nukleära vapen och inte skyddas av andra kärnvapenmakter.

Ett annat svar är att redan ett fåtal kärnvapen i vissa fall kan skapa en betydande avskräckningsförmåga. Antag att Iran hade skaffat sig kärnvapen, men inte någon andraslagsförmåga, och att Israel skulle hota iranierna med ett omfattande angrepp. I

en extrem krissituation som denna skulle Teheran kunna slå till först, vilket Tel Aviv vet. Därför torde Israel dra sig för att utfärda hot av sagda slag.
...
I närheten av Iran finns amerikanska stridskrafter med omfattande kärnvapenkapacitet och förhållandet mellan USA och Iran präglas sedan länge av stor fientlighet. Israel drog sig för sin del inte för att bomba bort den irakiska kärnreaktorn i Osirak.

Teheran torde därför räkna med kärnvapenhot som en realitet... Skulle Iran på sikt skaffa sig en kärnvapenstyrka med andraslagsförmåga kunde detta leda till stora strukturförändringar.

USA har sedan länge – via en informell allians med Israel (den militärt starkaste staten i området) och Saudiarabien (det oljerikaste landet i världen) – kunnat försäkra sig om en övergripande kontroll över Mellanöstern och oljan.

Skulle Iran framdeles bli en kärnvapenmakt att räkna med torde Israels kärnvapen kunna neutraliseras och Teheran motstå även amerikanska kärnvapenhot. Ett nukleärt dödläge skulle uppstå, vilket är vad USA till nästan varje pris vill undvika, och måste också ses som huvudmotivet till sanktionerna.

Åter om sanktioner mot Iran


USA känner sig hotad som kärnvapenmakt av Irans kärnkraftsprogram och man hotar då med amerikanska sanktioner skriver Gunnar Jervas på SvD Brännpunkt om Usas sanktionspolitik mot Iran. Han är numera säkerhetskonsult och före det forskare vid FOI, Försvarets ForskningsInstitut

...Man kan undra varför ytterligare länder försöker skaffa sig kärnvapen om de är så ”oanvändbara” som det som sagts antyder. Ett svar är att dessa vapen visst kan utgöra effektiva påtryckningsmedel mot stater som saknar nukleära vapen och inte skyddas av andra kärnvapenmakter.

Ett annat svar är att redan ett fåtal kärnvapen i vissa fall kan skapa en betydande avskräckningsförmåga.

Antag att Iran hade skaffat sig kärnvapen, men inte någon andraslagsförmåga, och att Israel skulle hota iranierna med ett omfattande angrepp. I en extrem krissituation som denna skulle Teheran kunna slå till först, vilket Tel Aviv vet. Därför torde Israel dra sig för att utfärda hot av sagda slag.
...
I närheten av Iran finns amerikanska stridskrafter med omfattande kärnvapenkapacitet och förhållandet mellan USA och Iran präglas sedan länge av stor fientlighet. Israel drog sig för sin del inte för att bomba bort den irakiska kärnreaktorn i Osirak. Teheran torde därför räkna med kärnvapenhot som en realitet.
....
Skulle Iran på sikt skaffa sig en kärnvapenstyrka med andraslagsförmåga kunde detta leda till stora strukturförändringar.

USA har sedan länge – via en informell allians med Israel (den militärt starkaste staten i området) och Saudiarabien (det oljerikaste landet i världen) – kunnat försäkra sig om en övergripande kontroll över Mellanöstern och oljan.

Skulle Iran framdeles bli en kärnvapenmakt att räkna med torde Israels kärnvapen kunna neutraliseras och Teheran motstå även amerikanska kärnvapenhot. Ett nukleärt dödläge skulle uppstå, vilket är vad USA till nästan varje pris vill undvika, och måste också ses som huvudmotivet till sanktionerna.

Etiketter:

Ryssland och Kina vill dämpa USAs dominans i Mellanöstern

lördag, februari 18, 2012

Vad händer i Syrien och Al Qaida och US?
18 feb
‘Al-Qaida, en del av den syriska oppositionen’

USA Kongressen har sagt att al-Qaida “terrorister” och “mördare” är en del av den syriska oppositionen, enligt vad en analytiker sagt till Press TV.

Chefen för USAs Nationella Underrättelsetjänst, James Clapper medgav på fredagen i USA Kongressen “att al-Qaida, dessa terrorister; dessa mördare” är en väsentlig del av den syriska delen av oppositionen, sa den amerikanska författaren och historikern Webster Griffin Tarpley.

Den Washington-baserade politiska analytikern fortsatte med att säga att Förenta Staterna i vilket fall insisterat på Förenta Nationernas anti-Syrien resolution, vilket betydde “att den syriska armén och den syriska polisen, regeringens lagligt Konstitutionella styrkor, måste dra sig ur städer som Homs och de måste lämna över det till dessa utländska styrkor, renegater, desertörer och al-Qaida.”

Tidigare i månaden la Ryssland och Kina in sitt veto till FNS, anti-Syrien resolution, som uppmanat Syriens president Bashar al-Assad att avgå och lämna över makten till oppositionens ledare.

De båda länderna har sagt att den nuvarande krisen i Arab landet borde lösas genom politiska kanaler.

Under tiden har Förenta Staterna, Israel och en del ArabStater såväl som al-Qaida försökt störta den syriske presidenten Bashar al-Assad.

Då USA “i grunden säger att Homs har det bättre under al-Qaida, än det har under Assad”, ett “obscent” påstående och “monstruöst,” vilket visar hur degraderade dessa imperialister blivit då de försöker genomföra denna process för att destabilisera Syrien, avslutade Tarpley.

Kommentarerna kom då Syrien alltsedan mitten av mars genomlevt oroligheter och många människor förlorat sina liv i våldet.

Medan Väst och den syriske oppositionen anklagar regeringen för dödandet, har Damaskus anklagat 'dessa utanför lagen, sabotörer och väpnade terroristgrupper' för oroligheterna och hävdar att dessa orkestrerats från utlandet.


VG/JR

övers IT

Etiketter:

fredag, februari 17, 2012

Libyen efter revolutionen
Ett år efter starten på revolutionen som avslutade Muhammed Khadaffis 42-åriga regim, har Libyens regering ingen kontroll över milisgrupperna i ett land fullt av vapen.


Mänskliga Rättighetsgrupper har anklagat vissa miliser för att tortera fångar, och många libyer är frustrerade på grund av övergångsregeringens brist på öppenhet.

Nationella ÖvergångsRådet, som är en interimregim bestående av ickevalda medlemmar, har blivit en brinnande fackla för kritik.“Folk som en gång stödde revolutionen är inte säkra på sina känslor, för man ser inget ljus i tunneln”, sa Hakeem Gadi, en Tripolibaserad demokratiaktivist.

“Många av de tidigare problemen kommer tillbaka nu på ett fulare sätt”, tillade han. för många libyer är den revolution som för ett år sedan hade startat i staden Benghazii österut långt ifrån över.“Vår revolution har inte följt kursen. Allt det vi hittills gjort är att bli av med regimens ledning, och det räcker inte”, sa
Mohamed Benrasali som bor västerut i Misrata.

“Problemet är att man har en ny minister på toppen, men med samma gamla maskin bakom sig. Revolutionen måste nå varje hörn av regimen”, tillade han.

Khadaffi dödades av revolutionära miliser den 20 okt i sin hemstad Sirte, en stad vid Medelhavskusten omkring 230 miles öst om Tripoli. Libyer kommer på lördagen fira början av revolutionen.

Säkerhets checkpoints har uppkommit i storstäder och mindre städer, och regeringen har förbjudit firande med skjutvapen och vräkiga parader, vilka var välkända påkostade syner under Khadaffis tid.

“Problem man möter i Libyen är mycket allvarliga, och det finns möjlighet att landet inte lyckas komma igenom denna period”, sa Marina Ottaway inom CarnegieStiftelsen för Internationell Fred.

“Det är en osäker situation, och saker och ting kan gå mycket fel”.Trots ett utbrett hat mot Khadaffi regimen, har 35 procent av 2000 libyer i en undersökning månaden innan gett sitt stöd till idén om en stark ledare, och endast 29 procent sa de skulle föredra att leva i en demokrati...övers IT

Etiketter:

Syrien återigen hemma02/17/2012 av Juan Cole
Världen fördömde på torsdagen vid FNs Generalförsamling den syriska regimens brutala nedslag på sitt eget folk . Vad blir då svaret från det regerande Baath Partiet? Man behövde inte vänta länge för att få reda på det.

På fredag morgon utsatte de syriska väpnade styrkorna Baba Amr i Homs till en av de våldsammaste bombningar under regimens 14 dagars försök att ta tillbaka kontrollen över den rebelliska staden. Vissa observatörer hävdar att regimens grepp över norra delen av landet samtidigt försvagats. Revolutionärer säger sig också ha tagit kontroll över mycket av staden Idlib.

I Förenta Nationerna presenterade också ArabFörbundet ett saudiarabiskt uttalande om Syrien inför GeneralFörsamlingen. 193 nationer fördömde förstörelsen av staten, vilken kostat tusentals civila liv, 137 röstade för resolutionen som fördömde den
regerande Baathpartiregimen.

Endast 12 gick emot, inklusive Ryssland, Kina, Iran och Irans Latinamerikanska vänner, inklusive Venezuela och Ekvador. (Venezuela levererar olja till Syrien vid en tid då man står inför ekonomiska sanktioner och bojkotter). Övriga nationer var frånvarande eller avstod.

GeneralFörsamlingens röst drevs av Arabförbundet med vetskap om att Ryssland och Kina skulle ge sitt veto till varje stark censur i Säkerhetsrådet, som nyligen hänt. Ryssland och Kina har handelsintressen i Baathpartiets Syrien, och gillar heller inte själva idén om inblandning utifrån, då man slår ner en populär revolt.

Tråkigt nog har GeneralFörsamlingens omröstning inga direkt legala följder. Till skillnad från FNs SäkerhetsRåd, kan man inte ge sitt godkännande till att utnyttja våld. Man kan inte referera fall till Internationella BrottsmålsDomstolen. Rösten är symbolisk mer än något annat, och den syriska oppositionen har använt den till att få fram det på video efter resolutionen.

Världssamfundets röst kom dagen efter syriska president Bashar al-Assads uppmaning den 26 jan i ett val till en ny konstitution, som skulle avsluta Syrien som en-partistat. Mycket av oppositionen beslutade bojkotta röstningen, då man ser alltihop som ett jippo.

Aljazeera English rapporterar:

Under tiden dog i torsdags den Pulitzer-prize vinnande journalisten Anthony Shadid i Syrien av en astmaattack. Han hade smugit sig in från Libanon för att finna ut mer om oppositionens militära flygel.

Libanes-amerikanen Shadid utmärkte sig genom sin tro på de arabiska invånarnas värdighet, hans eftersökningar och mänskliga intelligens och kunskap i arabiska, och att från början ha studerat i universitetets klasser i arabiska. Han har verkligen satt en hög ribba för de yngre journalister som kommer efter honom.övers Ingrid Ternert

Etiketter:

torsdag, februari 16, 2012

Väst bombar skamligt Afghanistan och Libyen

Bombningarna i Afghanistan fortsätter, trots allt tal om fredssamtal

-

Ett krig mot Iran hade blivit en katastrof. Iran har dessutom inte beslutat att utveckla en atombomb, och behöver samtidigt mycket mer för att göra något sådant.
"Ett krig mot Iran skulle blivit en katastrof med hundratals amerikanska soldater dödade". Dessutom är landet i stort behov av mer elkraft för att kunna utveckla sin industri ytterligare.

-


Att starta ett krig mot Iran-Irak skulle resultera i att Iran hade kunnat stänga av Hormuzsundet, där en stor del av världens olja transporteras.

Assange - Khadaffi fick makten för att Nato skulle ta över makten.

Etiketter:

Nostalgi om Clinton i stället för Obama


Clinton förblir oemotståndlig... och inte bara för kvinnor
av George Galloway

15 feb 2012 "Daily Record" - - För omkring ett decennium sedan hade jag i mina tal något hett ungefär som det här: "Jag har förmånen att ha en speciell relation med Förenta Staterna, jag vill bara inte ha det slag av relation som fröken Lewinsky hade med president Clinton.

Å ena sidan ovärdig och omoralisk med en juniorpartner alltid sittande i knät." Så träffad kände sig Tony Blair av denna kommentar, som jag har upprepat ett oändligt antal gånger (varför är nu förändring ett så vinnande skämt?), att han bad mig sluta säga detta, i nationens intresse.

En dag då jag slängde ur mig det i 'London School of Economics', ställde sig en kvinna upp från femte raden och gick ut. Det var Miss Lewinsky, där hon i stort sett studerade (de lät verkligen Khadafifs son studera där och gav honom också en Phd examen, vilken mr Blair hjälpt honom att skriva).

Jag fick emellertid lite känning av hennes häl, särskilt då hon snubblade på sina stilettklattar och föll.

En ny dokumentär som snart kommer upp tar upp Amerikas "första svarta president" William Jefferson, som Clinton vid denna tid vida omkring har dubbats till.

Medarbetare vittnar om att Clinton har haft en "rockstjärnas karisma", så att "25 kvinnor varje dag dök upp och ville träffa honom", och menade då en relation i stil med Monicas. Hans stab sa att han var "oemotståndlig" för kvinnor som "helt enkelt kastade sig över honom" och "svärmade runt honom som bin runt honung".

Som Jack Kennedy före honom, verkade han ha haft ett okontrollerat libido och han hade dessa kvinnor, i vad han själv sagt om Lewinsky, "just därför att jag kunde".

Denna omoral och den smärta som detta orsakade hans fru Hillary, även om folk har rätt då de säger att dessa samtidigt hade en "särskild relation", även om den hade lett till riksrätt och ett vanställt presidentskap.

Och ändå skulle de flesta amerikaner vilja ha honom tillbaka (också jag med tanke på de val man har att välja mellan).

Han var mer pigg på kärlek än krig (även om han gjort en del av det också), ekonomin gick upp och han kunde stå emot högerflygelns konspiration, som fortfarande skär i hjärtat på dagens amerikanska politik.

Nu har vi en svart president som agerar som en petig (och mycket vit) kalkylator, som kampanjar med poesi men regerar med en sådan profan prosa att vi löper risk för att de rabiata republikanerna ska få ner honom med ett enda slag.övers Ingrid Ternert

Etiketter:

tisdag, februari 14, 2012

Iranska vetenskapsmän finner nya vägar till att generera el

12 feb 2012 Brigadgeneral Gholam-Ali Rashid, som är en högt rankad iransk militärbefälhavare, säger att Iran kommer slå till mot Israels alla militära och kärntekniska anläggningar, såvida de gör dumheten att gå till attack mot just dessa anläggningar.

Vice ledaren i generalstaben för Irans väpnade styrkor, Brigadgeneral Gholam-Ali Rashid, sa under söndagen att Israels krigsretorik mot Iran är en form av psykolo-gisk krigföring, och ville poängtera, att regimen i Tel Aviv inte befinner sig i läge att gå in i ett militärt äventyr, rapporterade iranska Fars News Agency.

Brigadgeneral Rashid sa Iran är fullkomligt beredd att med kraft besvara varje aggression och förstöra alla israeliska anläggningar, såvida Tel Aviv tänker starta ett militärt anfall mot Iran.

Upprepade gånger har Förenta Staterna och Israel hotat Teheran med att vid "rätt tillfälle välja" gå till militärt anfall, baserat på anklagelsen om att det iranska nukleära arbetet innehåller en hemlig militär agenda. Iran har avvisat dessa anklagelser och säger att som undertecknare av IckeSpridningsAvtalet och medlem av IAEA har man rätt att utveckla och för ett fredligt ändamål tillägna sig kärnteknologi.

Medan Israel vägrat att tillåta inspektioner av de egna kärnvapenanläggningarna eller ansluta sig till IckeSpridningsAvtalet med anledning av sin nukleära politiska dubbeltydighet, detta att vare sig förneka eller bekräfta, har å sin sida Iran varit föremål för att avbryta den Internationella Atom Energi Organisationens inspektioner genom sin nukleära öppenhet.

Israel har nyligen testat en ny långdistansmissil med förmåga att bära kärnvapen. Testet utfördes vid Palmahim-flygbasen i centrala Israel. Denna trestegs Jeriko-3 missil med förmåga att bära en 750-kilos bomblast äger en beräknad räckvidd på upp till 10 000 km.

Israels nya kärnvapenbärande missil har förmåga att nå stora delar av jorden, men i Västs ögon betraktas inte denna paradoxalt nog som ett hot.övers Ingrid Ternert

Etiketter:

Natos stridsflyg patrullerar var de vill9 feb 2012
Natos stridsflyg
patrullerar var de vill

av Vadim Trukhachev
Faktum är att Natos ledande länders stridsflygplan patrullerar längs gränserna mellan Estland, Lettland, Litauen och Ryssland för gott. Situationen uppe i norr är

värd en notering - att gränsen till Norge och Svarta Havsområdet från Turkiets sida är detsamma. Så det händer bara att Natosflygplan kan patrullera de ryska gränserna närhelst de önskar. Såvida Ryssland skulle göra detsamma, tycker i så fall de andra att det inte är tillåtet.

"Japanerna har ingen orsak vara där, men ingen säger någonting om det. Japan är en amerikansk allierad - det finns amerikanska armébaser i Japan. Det finns till och med hangarfartyg i Ostindiska Oceanen. Att ryska stridsflygplan dyker upp är natur-ligtvis en otrevlig händelse. Det ryska flygvapnet kan med det få möjlighet till uppsikt över hangarfartygen".

Under förhandlingarna om Tysklands enande gav amerikanska, brittiska, franska och tyska tjänstemän Sovjetunionen garantier om att Natos flygplan skulle komma att patrullera luftrummet öster om Tyskland till Tysklands östra gränser.

Nato skulle inte heller kunna expandera österut. Alla Natos högsta tjänstemän påstår det inte getts några sådana garantier, men man ljög. Garantierna är dokumenterade.övers Ingrid Ternert

Etiketter:

måndag, februari 13, 2012

Brännpunkt Syrien om den utländska inblandningen i dess inre konfliktInterfax 6 feb 2012 - Lavrov i Munchen - Utländsk inblandning i inbördeskrig är en väg till kaos i internationella relationer. Den internationella samfälligheten har enbart rätten att ingripa i inre konflikter på basis av Fn-stadgans kapitel 7 (om förpliktelsen att skydda)
"Naturligtvis avhänder vi oss inte situationer då världskommuniteten är tvingad att gå in för att förhindra eller avlägsna hot mot internationell fred och säkerhet. Men det bör göras strikt i enlighet med artikel 7 i FNstadgan", sa den ryske utrikesministern.

Sergei Lavrov vid Säkerhetsrådets konferens under förra lördagen i Munchen.

Lavrov menar vad gäller utländska spelare i samband med inbördeskrig att -"Militär-politisk instabilitet i särskilda regioner får inte bli som en magnet att använda våld, och minska de vanliga ledande ländernas inflytelsesfärer över internationella utvecklingsländer".

Det är en farlig väg, som leder till expansion av instabila zoner och stärker ett visst kaos i internationella relationer. Man behöver inte gå särskilt långt för att finna exempel på just detta", sa han.

I Syrien har Arabförbundet presenterat ett nytt initiativ gällande konflikten i landet. Man stöder oppositionens förslag om att få in FNs fredsbevarare i landet.
Moskvas inställning är att båda sidor lägger ner sina vapen och löser det hela sinsemellan på ett fredligt sätt.

ArabFörbundet har träffats i Kairo på ett möte, och det verkar som man ville dra åt tumskruvarna hårdare på den syriska Assad-regimen.

Man vill dra bort observatörerna och naturligtvis inkalla FNs fredsbevarare, om de tre punkter som Arabförbundet krävde under gårdagen. FNs generalförsamling kommer diskutera frågan vidare den 13 februari.

Alltmedan våldet fortsätter, är det väldigt svårt att få grepp om sanningshalten i de hundratals sårade och dödade, som oppositionen påstår pga en mediablackout. Rebellerna har inte enbart fått stöd av Arabförbundet utan också av den mindre väntade Al Qaida (sunnimuslimer, till skillnad Syriens alawiter, kristna, sunni, shia).
Syriska tjänstemän har sagt något man bör observera, att vissa av rebellerna får stöd av al Qaida. Uttalandet blev tillrättavisat. Men vissa underrättelseanställda har hävdat, att en del av just dessa styrkor verkligen har stridit tillsammans med oppositionen.

Naturligtvis bör man också hålla uppsikt över ett ökat tryck från Washington DC. Helt nyligen publicerade USAs Statsdepartement bilder som påstods visa artilleri och tanks i Syrien, men vad de exakt sägs bevisa är inte helt klarlagt. Men nu har man sett direkta foton av tanks och artilleri på marken i Syrien.

Fråga -Har internationella Samfundet kommit med något alternativ till krisen?

Svar -Det verkar inte så. Naturligtvis måste man rannsaka de sk Syriens Vänner, som inte kan kallas en koalition i egentlig mening, utan en så kallad allians av flera länder inklusive Arabförbundets stater och den allians som också har gett sitt stöd.

Den innefattar USA, Frankrike och Storbritannien, som kommer att mötas senare under månaden i Tunisien, för att diskutera vad de vill göra och vidare aktioner gentemot Syrien.

För det mesta brukar man låta det syriska folket själv besluta om vad man vill göra med det egna landet, och insisterar på att alla sidor bör lägga ner sina vapen och på ett fredligt sätt komma fram till en lösning på våldet i konflikten.


övers Ingrid Ternert

Etiketter:

söndag, februari 12, 2012

Hudson om den ekonomiska kollapsen

Etiketter:

fredag, februari 10, 2012

Mavera om Syrien och Stormakternas kamp2012-02-10

Efter hårda strider i staden Homs har syriska armén äntligen kunnat komma in i staden Skulle folket hylla Bashar Assad om han velat döda dom? Syriens ledning, armé och polis har inte gjort någonting mot sitt land eller sitt folk!


Tvärtom räddar man befolkningen från terrorister som mördar, kidnappar och trakasserar medborgare. Men ”demokratiska” massmedia visar inte sanningen.

Spänningen ökar. Tisdagens besök av högt uppsatta ryska tjänstemän i Syrien orsakade en förutsägbar reaktion. USA t ex kom med en hel del olika proklamationer och förslag. Bland de vanliga uppmaningarna till den syriska presidenten om omedelbar avgång fanns även andra ”meningsfulla” förslag.

Det amerikanska utrikesdepartementets talesman Victoria Nuland ville skapa en koalition vid namn Syriens vänner, som ”ska göra det som inte kan göras genom FN”.

Genom att kommentera senator John McCains förslag angående USAs leveranser av amerikanska vapen till den syriska oppositionen, uteslöt hon inte en sådan möjlighet och uppmanade Ryssland att ”inte tro på Bashar al-Assads löfte”.

Under tiden har gulfstaterna beslutat dra tillbaka sina ambassadörer från Syrien och tänker inom kort erkänna den ”fria syriska armén” som enda legitima representant för det syriska folket. USA, Storbritannien, Frankrike, Italien och andra europeiska stater har också skyndsamt dragit tillbaka sina ambassadörer från Damaskus.

En sådan massflykt av diplomatiska företrädare kan förklaras på två sätt. Det första är att snart kommer länderna i Väst genomföra en plan om en utländsk intervention i Syrien och därför flyr ambassadörerna hastigt bort från den ”fördömda staden”.

Denna version stöds av Pentagons budskap till kanalen CNN, att man utvecklar en plan för militära operationer i Syrien och att allt mindre tid återstår till det syriska parlamentsvalet i mars. Det är däremot inte troligt att den amerikanska militären först nu börjat utarbeta planen. Därför får detta meddelande en helt annan mening– nämligen att förbereda betraktaren på starten av kriget.

Det andra skälet till varför ambassadörerna flyr, kanske ligger i ett oväntat besök av Rysslands underrättelsechef i Syrien. Även om någon officiell information saknas om mål och syfte med uppdraget, kan man förutsätta att en så högt uppsatt person
kommit till Syrien av en särskild anledning.

Syftet med besöket hade kunnat vara, att överlämna en särskild information till Bashar Assad, till exempel uppgifter om ett nätverk mot regeringen,som kunde finnas i närheten av presidenten. I detta fall verkar det ganska logiskt att kalla tillbaka ambassadörer – för det är så man räddar konspirations-samordnare. Många plötsliga avgångar av olika länders representanter kunde ha velat dölja några av dessa.

Rysslands utrikesminister Lavrov har så här kommenterat beslutet om hemkallande av ambassadörer: ”Jag vill inte ge intryck av att alla dessa processer styrs av en viss logik. Åtminstone förstår inte vi denna logik, vi förstår heller inte ett så plötsligt beslut, som att frysa all verksamhet av Arabförbundets observatörsgrupp”.

Dagen innan blev det känt att Damaskus även fått besök av Irans biträdande utrikes-minister för att diskutera ”aktuella regionala och internationella problem”. Det här meddelandet sammanföll med ett annat– att Iran hade skickat 15 000 militärer från sitt elitförband Al-Quds till Syrien, för att hjälpa syriska soldater att bekämpa beväpnade terrorister.

Och trots att den sistnämnda nyheten väcker en del tvivel om dess äkthet, bekräftar den ändå det faktum, att situationen i Syrien är mycket nära en sådan kritisk punkt. Tidigare har Iran ställt sig bakom Ryssland och Kinas beslut att använda sin vetorätt i FN angående den resolutionen om Syrien.

Ryssland fortsätter uppmana till diplomatisk lösning, medan den anti-syriska koalitionen har gjort klart, att de kommer göra allt för att på något sätt störta Bashar al-Assad. Lavrovs besök i Damaskus var ett oväntat och starkt drag i detta ”spel”, så nu återstår bara att invänta svaret från den motsatta sidan i konflikten.
8 feb 2012 - Kistor av skumplast
För några månader sedan visade Al-Jazeera Syrien en video med demonstranter som bar kistor med ”regimens offer”. Men se'n hände något märkligt, en kista flög iväg över begravningståget. Det visade sig att Al-Jazeeras kistor var av skumplast och då rena fejket.

Lögner, desinformation, propaganda…


övers Ingrid Ternert

Etiketter:

onsdag, februari 08, 2012

Svenskt spioneri, än en gångIPODlagen och diskussionen om den svenska avlyssningen av trafiken som kommer från Ryssland och man sedan överlämnar till Usa. Men även hur lätt det är att avlyssna vår egen telefontrafik, då den kommit upp från marken eller redan rör sig i eterrymden.

IT

Etiketter:

tisdag, februari 07, 2012

Talibanerna äter sig in i Afghanistans kärna


4 feb Asia Times av Hamza Ameer och Ihsanullah Tipu Mehsud
Pakistan - Nu då Förenta Staterna ökar sina försök att engagera talibanerna och al-Qaida i en fredsprocess för Afghanistan, har vissa av talibanerna initierat sin egen plan med fokus på att ta tillbaka den makt man förlorat år 2001 efter den Usaledda invasionen.

Detta inbegriper kidnappning av de ansträngningar och finanser som Usa investerar i träning och utrustning till afghanernas Nationella Armé (ANA) och den Afghanska Nationella Polisen (ANP).

Välplacerade källor inom talibaner baserade i Pakistans klanområde på gränsen till Afghanistan har berättat för Asia Times under villkor om anonymitet, att ett stort antal från både ANA och ANP kommer byta sida och gå med talibanerna på kvällen till det planerade tillbakadragandet av de utländska styrkorna från Afghanistan.

Usa och NATO har satt deadline för de säkerhetsfrågor som överlämnas till de afghanska styrkorna till slutet av år 2014. I vilket fall har Usas försvarsminister Leon Panetta sagt att Usas trupper skall ha fasat ut sina stridsuppgifter till mitten av år 2013.

Nato planerar utöka storleken på Afghanistans säkerhetsstyrkor från nuvarande 310000 till 350 000 soldater och poliser, medan Washington för närvarande har omkring 90000trupper i Afghanistan, ner från så många som 100 000, då antalet Isaftrupper förra sommaren uppgick till 130 000, med trupper från 50 nationer.

"Så många som 32 poliser i den afghanska nickedocksarmén har redan bytt sida och slutit sig till Wardajs Islamska Emirats mujahidin i Badakhshanprovinsen i nordöstra Afghanistan, och lämnat över sina vapen till mujahideen och lovat bekämpa invasionsstyrkorna och deras idoler", sa en medlem av talibanerna till en pakistansk journalist.

Talibankällan hävdade att både ANAs och ANPs högsta befälhavare hade kontaktat talibanska ledare genom sina förbindelser med klaner i sydöstra, sydvästra och norra Afghanistan och hade bett dessa att oreserverat ansluta sig till talibanerna, då väl fredssamtalen burit frukt och banat väg för neddragningar av de utländska trupperna.

Dessa fredssamtal utgör redan en källa till kontrovers.Nu i veckan vägrade afghanska talibaner att planera för preliminära samtal med representanter för den afghanska regeringen i Saudiarabien. Talibanernas talesman Zabihullah Mujahid sa att "detta inte var sant". Samtalen skulle hållas åtskilda från de planerade överläggningarna mellan talibanerna och Usa i Khatar, där talibanerna tänkte öppna kontor.

En hög pakistansk Tehrik-e-Taliban befälhavare Mullah Nazeer Ahmad, bekräftade själv talibanernas påståenden om planerade avhopp från ANA och ANP. Hans militanter utövar inflytande i södra Waziristans klanområde och på gränsen till Afghanistans Paktika, Zabul, Ghazni och Kandaharprovinser.

Källorna vägrade att avslöja namnen eller någon ANA och ANPbefälhavares befattning, som uttryckte sin vilja att hoppa av på grund av säkerhetsskäl och möjligheten att myndigheterna skulle hämnas på dom. Källan sa att de skulle ansluta sig till talibanerna med sina vapenförråd.

I ljuset av detta skulle talibanerna sluta att attackera dessa, som ett tecken på god vilja och fokus på utländska trupper. Efter talibanväldets slut sent under 2001, upprättade NATO-stater den afghanska Nationella Armén ANA. Militär utrustning för miljarder dollar i värde, anläggningar och annat slag av hjälp överlämnades till ANA.

En del vapen kom från Usa, inklusive Humvees och andra slags lastbilar, M-16 gevär, kroppsarmerade jackor och andra typer av militär utrustning och fordon. Stödet inbegrep också att bygga en nationell militär kommandocentral och träningsanlägg- ningar i skilda delar av landet.

Det har då funnits mer än 4000 amerikanska militära tränare sedan år 2009 och ett ytterligare antal från andra Nato medlemsstater, som erbjöd avancerad stridsträning till de afghanska väpnade styrkorna och polisen.

ANA är uppdelad i sex regionala styrkor med omkring 180 000 aktiva trupper sedan december 2011, trots att andra hävdar att enbart 100 000 trupper är aktiva. Den nuvarande afghanska Nationella Polisen har också etablerats efter talibanernas avlägsnande. De får anslag, träning och utrustning från Natostater. Olika lokala och federala regeringsanställda från Usa, Tysklands Bundespolis och Storbritanniens Försvarsministeriums polis har erbjudit den mesta träningen.

ANP - som är den enda organisation vilken tjänar till att upprätthålla lagen i landet med omkring 126 000 aktiva medlemmar under maj 2011, ett antal som väntas uppgå till 160 000 under 2014. ANAs rykte och ANPs har redan blivit skamfilat på grund av sina medlemmars attacker mot de utländska soldater som tränar dem. Under den senaste händelsen i veckan dödade en man i ANAuniform en Natosoldat i södra Afghanistan.

Under januari dödade en afghansk soldat fyra franska trupper och därmed uppsköt den franska presidenten Nicolas Sarkozy alla träningsoperationer och understöd i strid. Under december blev två franska soldater som tillhörde ingenjörstrupperna dödade av en annan afghansk soldat.

"Den franska armén är inte i Afghanistan för att skjuta afghanska soldater", sa Sarkozy efter skotten i januari enligt CNN. Frankrike har 36000 trupper i Afghanistan, det näst största antalet efter Usa. De patrullerar till största delen i
den otillgängliga Kapiska provinsen i centrala Afghanistan norr om Kabul.

Franska styrkor börjar överlämna säkerheten till ANA under mars 2012, tills det fullständiga tillbakadragandet under 2013. En NATO analytiker fann förra året att 52 amerikanska och allierade soldater dödats i "gröna och blå" attacker mellan åren 2005och juni 2011.


av Hamza Ameer, pakistansk journalist. Han är nyhetskorrespondent för Press TV Iran & Egyptens Nyhetsprogram. Ihsanullah Tipu Mehsud är korrespondent i Pakistan.


övers Ingrid Ternert

Etiketter:

måndag, februari 06, 2012


Av Gunnar Westberg, Läkare mot Kärnvapen- Jag är mycket orolig: Risken för en attack från Israel mot Iran är verklig.

Israeliska politiker uttrycker sig visserligen som vanligt tvetydigt. Försvarsministern Barak säger ena dagen att ett anfall "is far off", andra dagen att ett anfall 'nu sannolikt är nödvändigt'.

En artikel i New York Times av Romen Bergman innehåller dock en lång redogörelse för flera möten med Barak och där förefaller han vara övertygad om att attacken är oundviklig och "later may be too late".

Ett israeliskt anfall kommer troligen att leda till en iransk vedergällning som USA vill stoppa genom en omfattande attack mot iranska flygbaser, och dom är många. Förstörelsen blir mycket stor. Den israeliska attacken kan sprida radioaktivitet. Såvida man träffar anrikningsanläggningen i Natanz, kan Isfahan bli radioaktivt förorenat.

På sikt blir Israel mer isolerat och utsatt och hotat, USAs anseende i världen sjunker ner ännu djupare, spänningen stiger i hela Mellanöstern, den kommande konferensen om ett kärnvapenfritt Mellanöstern ställs in. Irans folk samlar sig bakom sina ledare, en "iransk vår" blir osannolik och Iran kommer då målmedvetet att arbeta för att utveckla kärnvapen.

Kan Sverige göra något? Om Bildt, tillsammans med några andra utrikesministrar, tydligt uttalar att freden i området är hotad och att Israel måste avstå från att anfalla, hade det kunnat påverka EU. USA skulle kunna bli mer benäget att utöva (givetvis hemliga) påtryckningsmedel mot Israel.

Hur ska vi kunna få Bildt till allt detta? Skulle den nye finske presidenten kunna överraska oss? Ska vi annars bara sitta här och vrida våra händer?

Gunnar

Etiketter:

Russeltribunalens föreläsare om apartheid 29 feb i Göteborg


För kännedom Jag fick detta mejl som jag vidarebefordrar som info. Hälsn R. Mustafa

ISM, International Solidarity Movement meddelar att Abir Kopty, Michael Mansfield och Salim Vally är i Göteborg onsdag 29 februari ca kl 17. Russelltribunalen visar illustrativt Israels apartheid med denna föreläsning som hölls i Sydafrika nov 2011.

Efter att ha hört fler än tjugo vittnen och folkrättsexperter från bland annat Palestina, Israel och Sydafrika, avkunnade juryn sitt domslut: “Tribunalen finner att Israel utsätter palestinska folket varhelst de bor för en institutionaliserad regim av herravälde, som utgör den apartheid som definieras i internationell rätt.”

Liksom Russelltribunalen om Vietnam 1966 och Latinamerika 1974 är domslutet vägledan-de genom deltagarnas moraliska auktoritet, men det har ingen rättslig status.

Juryn i Sydafrika utgjordes av Michael Mansfield, Alice Walker, Stéphane Hessell, Ronnie Kasrils, Mairead Maguire, José Pallin, Cynthia McKinney, Yasmin Sooka och Aminata Traoré.

Vittnesmål gavs av bland andra Desmond Tutu, Jeff Halper, Haneen Zoabi, Lea Tsemel, John Dugard och Zwelinzima Vavi.

Föreläsarna till Göteborg är framstående experter som ska berätta om Sydafrikas apartheid, Israels apartheid, internationell rätt och tribunalprocessen, på ett sätt som motsvarar vittnesmål och slutsatser vid tribunalen. Vi kommer även visa video med utdrag från vittnesmål vid tribunalen.

Abir Kopty är palestinsk medborgare i Israel och aktiv i kvinnorörelsen som Coalition of Women for Peace samt Mossawa Advocacy Center for Arab Citizens of Israel.

Michael Mansfield är brittisk överrättsadvokat och professor i juridik som drivit högprofilerade fall, bland annat vid internationella domstolen, och varit jurymedlem vid tribunalen.

Salim Vally är sydafrikansk akademiker och anti-apartheid veteran som är aktiv i fack och Palestine Solidarity Committee in South Africa och närvarade vid tribunalen.

Föreläsningen är del av en Sverigeturné vars huvudarrangör är nätverket Isolera Israel och finansieras med projektmedel från Emmaus Björkå. Grupper som ingår i Isolera Israel är Emmaus Björkå, Grupp 194, International Solidarity Movement, KTH Action Group, Palestinagrupperna i Göteborg och Lund, Palestinska Huset och
Palestinska Föreningen i Malmö.

I huvudarrangörens kanaler associeras föreläsningen med Israeli Apartheid Week, en internationell temavecka om apartheid och bojkott. Medarrangörer kan om så önskas, välja att ej förknippas med temaveckan.

För mer information om Russelltribunalen, se
http://isoleraisrael.nu/?p=973
http://russelltribunalonpalestine.com/en/sessions/south-africa
http://www.ui.se/blog/uibloggen/2011/11/18/russeltribunalen-israel-varre-an-sydafrika.aspx

Etiketter:

söndag, februari 05, 2012

Vad händer idag med efterlysta flyktingar i Sverige?

Nog skulle det vara intressant att ta upp frågan om efterlysta flyktingar i Sverige och de diskussioner som varit om svenska kärnvapen. Till exempel det som stått i ABs ledare den 24 maj 2005..."Regering och Riksdag är med i Nato, med Ja till kärnvapen, det är bara folket som står utanför”
Att vara med i Nato är något otroligt annorlunda. Folkpartiet och moderaterna har velat få in Sverige i en militärallians där vi tvingas accepterar Natos kärnvapen- strategi.

AB 25 maj 2005 - Spionerar USA på vår regering? Aftonbladets Peter Kadhammar lyssnar på Thomas Bodström - men får inte svar på sina frågor. Äntligen skulle vi få veta hur det gått till när regeringen agerade transportkompani åt USA och slängde ut två asylsökande till tortyr.

Konstitutionsutskottet höll utfrågning i gamla riksdagshuset om hur det gick till då egyptierna Ahmed Agiza och Mohammed Al-Zery utvisades december 2001. Men när dagen var slut fanns fler frågor än svar, till exempel: Har Sverige någon självständighet kvar?

På förmiddagen hade Sven-Olof Petersson, som 2001 var chef för UDs politiska avdelning, berättat om sina kontakter med amerikanska ambassaden. Av hans berättelse framgick att egypterna Agiza och Al-Zery begärt politisk asyl i Sverige. Amerikanska underrättelsetjänsten CIA talade om för Säpo att egyptierna var farliga och potentiella terrorister.

Den som söker asyl ska ha sin identitet skyddad. Så hur amerikanerna fick veta att Agiza och Al-Zery befann sig här är ännu en fråga, som rimligen bör intressera justitieminister Thomas Bodström och regeringen.

Har amerikanerna spioner på Migrationsverket? I regeringen? På Säpo? Thomas Bodström infann sig hos Konstitutionsutskottet. Ambassadör Petersson däremot, berättade att han några veckor före avvisningen pratat i telefon med ministern på den amerikanska ambassaden, Gillian Milanovic.

Under samtalet vill den amerikanska diplomaten veta vad Sverige gör åt två egyptier som finns i vårt land. Tänk om de smiter? Säpo skuggar dom. Vad gör då Petersson? Jo, han ringer till Säpo och frågar och Säpo svarar att de skuggar egyptierna dygnet runt. Petersson ringer tillbaka till amerikanska ambassaden och rapporterar.

Hemligt - men inte för USA
Efter Petersson gav Gun-Britt Andersson, som då var statssekreterare på UD, sin version för KU. Hon sa att egyptierna var ett asylärende, och sådana är sekretess-belagda. Hur kunde då chefen för UDs politiska avdelning diskutera egyptierna med amerikanska ambassaden? Det visste inte Andersson.

Men hon berättade att Sverige var noga med att Egypten måste lova att männen inte skulle torteras. Egypten lovade. Andersson frågade- personligen amerikanska ambassaden i Kairo (amerikanerna kan så mycket om Egypten, sa hon) om Sverige kunde lita på löftet. Absolut, sa amerikanarna.

Sedan fattade regeringen beslutet att ett amerikanskt plan med maskerade agenter kom till Bromma, egyptierna fick huvor över skallarna, fängslades till händer och fötter, fick blöjor, drogades och flögs till Egypten. Där torterades de.

När Thomas Bodström fick veta att amerikanska agenter hade hämtat egyptierna ställde han sig frågan: Hur långt kan samarbetet sträcka sig? Han ville inte lägga sig i. Men själv gjorde han inget fel. Tvärtom, justitieministern är noga med att inte lägga sig i myndigheternas arbete...
.......

Alliansfrihet betyder inte utanförskap, det visar svenska soldater på Balkan och i Afghanistan varje dag. Däremot ger den handlingsfrihet i kriser...

Etiketter:

Ska detta ske en gång till?


4 feb av Tarpley - Förenta Staterna och Europeiska Unionen har nyligen gått ut med unilaterala sanktioner mot Irans olja-och gas banksektorer baserat på det ogrundade påståendet att Iran försöker komma åt militär kärnteknologi.


Embargot inträffade efter att Internationella AtomEnergiOrganisationen (IAEA) i sin rapport den 8 nov anklagat Iran för att bedriva aktiviteter till att utveckla kärnvapen före år 2003 och antog att dessa aktiviteter “kanske fortfarande pågår”.

Det här äger rum medan Iran har avvisat anklagelsen och stått orubbligt fast vid ändamålet med dess kärnteknologi som fullständigt civilt och har uttryckt en vilja att samarbeta med IAEA för att lösa frågan om landets nukleära tillstånd.

Förenta Staterna, Israel och deras allierade har utnyttjat samma anklagelser för att införa fyra frågerundor i FNs Säkerhetsråd och fler unilaterala åtgärder mot den islamska republiken.

Press TV genomförde en intervju med Webster Griffin Tarpley, som är författare och historiker, för att dela med sig av sin syn på frågan. Följande är en uppteckning av intervjun: Press TV- Mr Tarpley, först av allt hur kan unilaterala sanktioner mot Iran, på grund av dess kärnenergiprogram, innebära svartmålning och undervärdering både av trovärdigheten hos FN och IAEA?

Tarpley: Detta är naturligtvis en ledsam beskrivning i framför allt för Amano,chefen för International Atom Energi Organisationen. Han har inte agerat som en ansvarsfull internationell civil tjänsteman.Han har uppfört sig som Förenta Staternas nickedocka, i grunden advokat eller förespråkare för någon vansinnig strategisk plan som bara kan komma från dess människors hjärnor, vilka driver Obamaadministrationen.

Dessutom ser vi naturligtvis just Förenta Staterna och britterna och vissa andra i förspelet till Irakkriget, hur de idag håller på med något: ett missbruk som i grunden är ‘kidnappning’ av Fns Säkerhetsråd.

En intressant sak i eftermiddags var, att då den israeliska utrikesministern Steinitz uppmanade till ett totalt embargo mot Iran: luft, vatten, jag antar han menar järnväg och lastbil, och jag tror han syftar på fartyg i Kaspiska Havet såväl som i själva Persiska Viken.

Den jämförelse han använt verkar för mig gå till botten med frågan. Steinitz säger att han vill ha en likadan blockad som Usas blockad av Cuba i oktober 1962 under Cubas missilkris.Denna jämförelse skulle vara samma som de historiska felaktigheter vilka jag anser är en god tumregel, om att när någon börjar jämföra den nuvarande situationen med den kubanska missilkrisen, då är det dags för förhandling.

Det är fint med dessa IAEA förhandlingar, de är bra och borde fortsätta. Iran har försökt förhandla. Man försökte starta förhandlingar med Obama, men Obama har inte velat detta. Han staplade upp alltför många villkor.

UsaKongressen har till och med försökt blockera Obama från att starta varje slag av förhandling. Så för mig verkar det som vi kommit till den punkt, då vissa länders intressegrupper borde föra fram detta inför FNs Säkerhetsråd, inte som en fråga om sanktioner mot Iran utan som en planerad akt av internationell aggression.

Vi ser ut att ha en internationell konspiration för att starta upp ett aggressivt krig mot detta vanliga slag av karaktärer. Ryssland, Kina kunde ge bra råd. Några andra länder vill kanske delta, eventuellt Pakistan.

Där finns 77gruppen. Dessa har representanter som i allmänhet inte finns med bland Säkerhetsrådets permanenta medlemmar, men bland de andra.

Det vore viktigt att lägga fram detta för Säkerhetsrådet. Säkerhetsrådet var i efter-middags i grunden på defensiven, med tanke på att Usa och Storbritannien försökte få igenom en resolution mot Syrien; det hade då varit viktigt att komma med något som gick emot detta.

Press TV: Tarpley, om ni kan ta det kort, varför har man inte gjort något åt en enda av dessa stater och regimer som äger kärnvapen och inte ens är medlemmar av IckeSpridningsAvtalet NPT?

Tarpley: Nåväl, ni menar den internationella anarkin, krisen under vår tid i de internationella relationerna, som ser ut att få in oss i någon slags storbrand i MellanÖstern. Jag tror det här är den enda slutsats man kan dra.

Det är nödvändigt att använda diplomati på varje nivå. Och återigen, folk som i Ryssland och Kina borde räkna ut att ifall de bara sitter där och låter detta pågå, så kommer de själva att stå näst i tur. Och då det blir deras tur, kommer det inte att finnas någon som är kvar.

Och naturligtvis gäller detta också Syrien, som gör ett stort försök att störta den syriska regimen; en på det hela taget mycket allvarlig situation.övers Ingrid Ternert

Etiketter:

lördag, februari 04, 2012

Natos drönare ska övervaka allt...nästan

3 feb 2012 UPI

NATO inhandlar 'drönare', alltså UAV eller obemannade flygfarkoster.

Norge rapporterar att NATO staternas försvarsministerium beslutat skaffa sig dylika obemannade farkoster till sin flygövervakning.

Gemensamma lösningar har bundit samman Nato under över 60 års tid och kommer ge nationerna inom alliansen tillgång till de strategiska förmågor,som annars skulle vara alltför dyra för att själva skaffa sig, sa norska försvarsministern Espen Barth Eide.
...
Höghöjds drönarna ska ha förmåga att täcka land och havsområden - inklusive transportleder och olja- och gas installationer - och kontrolleras av en markstation i Italien.
Nato kommer att äga och driva dessa UAVs...Några detaljer om programmets tänkbara kandidater har man inte gett, men Norges försvarsministerium sa att den valda flygfarkosten ska vara i bruk år 2017.


övers IT

Etiketter:

IAEA och shia-troende i Iran


Ynet News 4 feb 2012 Omkring 50 exilmedlemmar av Irans oppositionsparti samlades nu på lördagen för en tvådagars konferens i Stockholm för att diskutera hur man ska enas om att införa demokrati i sina hemländer och förbereda parlamentsvalen i mars.


Författare, akademiker och representanter för vissa av Irans oppositionspartier fanns bland deltagarna i Stockholm från ett dussintals länder som besökte konferensen "Enhet för Demokrati i Iran". Konferensen hölls på hemlig plats i området med hänsyn till säkerheten.


Democracy Now - om spioneri i Usa mot shiatroende från Iran

Förenta Staterna och Europeiska Unionen har nyligen infört unilaterala sanktioner mot Irans olje och militära kärnteknologi.

Embargon kom efter Internationella AtomEnergiOrganisationen (IAEA) i sin 8 novemver-rapport anklagade Iran för aktiviteter avsedda till att utveckla kärnvapen före 2003 och antog att aktiviteterna “fortfarande kan pågå.”

Detta sker alltmedan Iran avvisat påståendet och insisterar på att stå fast vid att den kärnteknologiska naturen är fullständigt civil och säger man är villig att samarbeta med IAEA för att lösa landets nukleära fråga.

Förenta Staterna, Israel och deras allierade har använt samma påstående för att införa fyra Fn-rundor i Säkerhetsrädet om sanktioner och mer unilaterala åtgärder mot den Islamska Republiken.

------
Press TV har gjort en intervju med Webster Griffin Tarpley, författare och historiker, för att delge hans åsikt i frågan.

Följande är en utskrift av intervjun:
Press TV- Mr Tarpley, först av allt hur kan unilaterala sanktioner mot Iran på grund av dess kärntekniska program förstöra och undervärdera trovärdigheten hos både FN och IAEA?

Tarpley: Detta är naturligtvis ett tråkigt avsnitt för Mr Amano, chefen för Internationella AtomEnergiOrganisationen. Han har inte agerat som en ansvarsfull internationell tjänsteman. Vad han gjort är att agera som Förenta Staternas nickedocka; i grunden förespråkare för vilken galen plan som helst, någon strategisk plan som rör sig i de människors huvuden, som driver Obamaadministrationen.

Det andra är naturligtvis att precis det som Förenta Staterna och britterna och några andra gjorde i upptakten till Irakkriget, ser vi åter äga rum: missbruket av, i grunden ‘kidnappningen’ av, Fns SäkerhetsRåd.

En intressant sak har inträffat i eftermiddag, då Israels Utrikesminister, Steinitz, uppmanat till ett totalt embargo mot Iran: luft, hav, jag antar han menar tåg och lastbil, jag förmodar han menar fartyg i Kaspiska havet såväl som i själva [Persiska] Viken.

Jämförelsen han använde verkar gå till pudelns kärna. Steinitz säger att han vill ha en ekonomisk blockad, som skulle likna Usas blockad mot Kuba i oktober 1962 under den kubanska missilkrisen.

För att nu lämna åt sidan de historiska felaktigheterna, vill jag säga att det är en bra tumregel, att när någon börjar jämföra nuvarande situation med den kubanska missilkrisen, då är det dags att förhandla.

Nu är dessa IAEA överläggningar bra, och det borde fortsätta. Iran har sökt förhandla. Iran har försökt starta överläggningar med Obama, men Obama har inte velat det. Han laddade det hela med alltför många villkor. UsaKongressen försöker till och med blockera Obama från att starta något slag av förhandlingar.

Så det verkar på mig, som om vi kommit till en punkt då vissa länders gruppintressen borde läggas fram inför Fns SäkerhetsRåd, inte som en fråga om sanktioner mot Iran utan som en planerad akt av internationell aggression.

Vi ser ut att ha en internationell konspiration om att starta ett aggressivt krig med de vanliga slags karaktärerna. Ryssland, Kina skulle ge bra råd. Vissa andra länder kanske vill deltaga, kanske Pakistan. Så finns där 77gruppen. De har representanter som i vanliga fall inte tillhör SäkerhetsRådets permanenta medlemmar, men är bland de andra.

Det skulle vara viktigt att få fram detta till SäkerhetsRådet. I själva verket var SäkerhetsRådet denna eftermiddag på defensiven vad gäller att Usa och den brittiska regeringen försökt få igenom en resolution mot Syrien; det hade varit viktigt att ha något att ställa emot detta.

Press TV: Nu mr Tarpley, helt kort om ni kan, varför har inga åtgärder vidtagits mot någon av dessa och de regimer som förfogar över kärnvapen och inte ens är medlemmar av NPT, IckeSpridningsAvtalet?

Tarpley: jag förstår du menar den internationella anarkin, krisen i de internatio-nella relationerna i vår tid, som verkar leda oss mot någon form av storbrand i MellanÖstern. Jag tror det är den enda slutsats man kan dra.

Det är viktigt att utnyttja diplomatin på varje nivå. Och återigen, människor i Ryssland och Kina borde kunna räkna ut, att om de bara sitter där och låter dessa saker ske, då kommer de så småningom att stå näst i tur. Och när det blir deras tur, är det ingen annan kvar som kan stå upp.

Och naturligtvis gäller detta också Syrien, eftersom det äger rum ett stort försök att störta den syriska regeringen; på det hela taget en mycket allvarlig situation.övers Ingrid Ternert

Etiketter:

fredag, februari 03, 2012

Kandidaterna ville se Castro död
width='420' height='260' allowfullscreen='true' allowScriptAccess='always' wmode='opaque'>


Etiketter:

onsdag, februari 01, 2012

Hudson om superkapitalism finansoligarki & bankbluffer

Etiketter: