lördag, mars 31, 2012

Al Jazeeras film om oron i Syrien

Etiketter:

Tolgfors avgång


Tolgfors avgång
För ett par dagar sedan stod det på Jinges blogg detta om Tolgfors, att han fått sparken. Att det var, som vi ju vet, "sossarna som började. Som vanligt. Det ligger hur som helst helt i linje med vår regerings nyliberala tankar – och hos den klippa eller Borg som påstår sig ha skapat SÅ 'sunda statsfinanser'".

Svar från Kent Karlsson on 28 mars 2012 at 08:03
'Arbetslös och utfattig men Anders Lindbergs ledarartikel och speciellt sista meningen du skrev här gör jag nog idag kommer att dansa fram leende mest hela dagen!

Men visst, det måste ju finnas något som Sten Tolgfors kan klara av, men hur mycket jag än funderar på saken så kan jag inte komma på vad det skulle kunna vara…' Ha ha…!

Reply Sara G on 28 mars, 2012 at 09:34 Om inte annat så kan väl Tolgfors träna lerduveskytte i regeringskansliets källare. Det lär vara ganska lätt att lära och strider nog inte mot hans tro…

Reply Jens O on 28 mars, 2012 at 08:31
Folks konfessionella hemvist brukar och borde inte spela någon roll, men i det här fallet gör det faktiskt det. Tolgfors är baptist, ett faktum som är känt men förvånansvärt lite omskrivet.

Försvarsministerns historia som vapenvägrare är i det sammanhanget lätt att förstå. Baptister, liksom många andra kongregationalistiskt frikyrkliga, är ofta hängivna pacifister och anhängare av icke-våldsprinciper.

Betydligt svårare att begripa är hur en man med den idealistiska bakgrunden kunde acceptera posten som försvarsminister. Än mindre medverka till att mörka skumma vapenaffärer med länder som Saudiarabien.

Jag läste nyss någon påpeka att Tolgfors baptistbakgrund sällan eller aldrig nämns inom frikyrkligheten, i deras egna tidningar etc. I vanliga fall brukar man inom dessa rörelser vara stolta och glada över att någon med den egna övertygelsen når upp till maktens tinnar. Men om Sveriges försvarsminister: ingenting.

Det kanske beror på att de är väldigt medvetna om hur etiskt och moraliskt problematiskt hans karriärval är.'

Reply Jan Wiklund on 28 mars, 2012 at 09:16
'Tolgfors är väl inte den enda minister som har sålt sin övertygelse för en ministerpost. Carlgren sålde sin övertygelse om att biltrafik var miljöfientlig. Och var det inte nån nu bortglömd typ som sålde sin övertygelse om att public service-tv var skadligt – även om det inte räckte till i det fallet.'

Etiketter:

fredag, mars 30, 2012

17 döda i Kandahar-massakern

torsdag, mars 29, 2012

Syrien 29 mars

Syriska rebeller har lämnat den östra staden med armén på offensiven:
Rebellkrigare har tvingats fly från den östra staden Deir al-Zor inför ett brutalt anfall och har lidit det senaste nederlaget i försöket att störta president Bashar al-Assad.

Syriska rebeller missbrukar regimens trupper, säger Human Rights Watch: En internationell mänskliga rättighetsgrupp anklagade på tisdagen någon i Syriaens väpnade opposition för att ha gjort allvarliga övergrepp, inklusive kidnappningen och tortyren av säkerhetsstyrkor, i ett tecken på den växande komplexiteten av den årslånga resningen mot Bashar Assad.

Ryska specialtrupper anländer till Syriens hamn: "oppositionskällor": En Israel-baserad öppen militär underrättelsekälla, webbsidan DEBKAfiles har också rapporterat att två ryska fartyg har ankrat vid den syriska hamnen Tartus.

Presstitute Alert: Al Jazeera har kommit över hemliga syriska dokument, som ställts sammans för president Assad av underrättelse- och säkerhetschefer kastar ljus över hans strategi att dämpa protesterna.
Syrien förnekar att man ska ha tagit emot specialstyrkor från Ryssland: En syrisk militärkälla ansåg det som "grundlöst" beträffande mediarapporteringen om ankomsten av ryska krigsskepp med militärmanskap till de syriska stränderna, enligt statliga nyhetsbyrån SANA.
Fakta eller fiktion?
Ryska AntiterrorTrupper anländer till Syrien: En rysk militärenhet har anlänt i Syrien, enligt rysk nyhetsrapportering, den utveckling som en källa i FNs Säkerhets Råd berättade för ABC News var "en bomb" som säkert får allvarliga återverkningar.

Ryssland uppmanar till ett humanitärt eld-upphör i Syrien: På måndagen uppmanade Ryssland till att framtvinga ett dagligt humanitärt tvåtimmars eldupphör i det oroliga Syrien, efter ett möte med utrikesminister Sergei Lavrov och Röda Korsets (ICRC)chef i Moskva.

Rysslands Lavrov varnar för att attackera Iran: Ett militäranfall mot Iran skulle vara ett stort misstag, följt av ett katastrofalt resultat sa den ryske utrikesministern Sergei Lavrov.

övers Ingrid Ternert

Etiketter:

Från kriget i LibyenRT 8 mars 2012 (hela storyn)
Ryssland blåser NATO om Libyen- och Libyen om Syrien. Ryssland säger att NATO bör be om ursäkt för att ha förorsakat civila offer under sina flygräder i Libyen år 2011och borde därför betala kompensation. Moskva har också anklagat Libyens nya regering för att träna syriska rebeller och orsaka terrorism.

Rysslands FNambassadör Vitaly Churkin kom med stark kritik, medan han talade i onsdags på mötet i FNs SäkerhetsRåd. Det är värt notera att detta är första gången Säkerhets-Rådet möttes för att diskutera NATOs flyganfall under förra årets militära intervention i Libyen, vilken störtat överste Khadaffi.

'Vi väntar oss att NATO erkänner att dess flyganfall har orsakat civila offer, och bör därför be om ursäkt och säga att man är beredd betala en lämplig kompensation' menade Churkin.

USAs ambassadör Susan Rice svarade genom att försvara NATOs aktioner, att inga internationella lagar hade brutits och alliansen hade samarbetat fullt ut med följande undersökningar. Hon citerade den internationella Undersöknings-Kommisionen om Libyen, som sammanfattat att NATO 'genomfört en mycket precis kampanj med en demonstrativ beslutsamhet om att undvika civila offer.'

Men Kinas viceambassadör, Wang Min, påpekade att kommissionen också erkänt att NATOs flyganfall hade förorsakat civila offer i Libyen. Enligt Förenta Nationernas på fredagen offentliggjorda rapport har NATO inte tillräckligt undersökt flygräden som hade dödat åtminstone 60 civila och skadat 55.

'Bland de 20 NATObombningar man utrett, har Kommissionen dokumenterat fem flyganfall där totalt 60 civila dödats och 55 sårats', som står i de dokument som publicerats på FNs Råd för de Mänskliga Rättigheternas webbsida. 'Kommissionen har också undersökt två NATO-flyganfall som hade förstört den civila infrastruktur, där inga militära mål har kunnat identifieras.'

Förra året avstod Ryssland och Kina från stöd till den FN resolution som godkänt en flygförbudszon över Libyen. Senare anklagade de båda permanenta medlemmarna av FNs SäkerhetsRåd NATO för att gå utöver sitt FNmandat om att vara till skydd för Libyens civila.

Debatterna har kommit då klanledare i östra Libyen deklarerat en partiell autonomi. Landets Nationella ÖvergångsRåd beskrev detta som ett farligt drag, som hade kunnat bryta upp nationen.

Libyska träningsläger för syriska rebeller - Under samma möte uttryckte Rysslands FNenvoyé Moskvas oro för en okontrollerad sprid-ning av libyska vapen i regionen. I vilket fall var det inte bara vapen som var till för export, sa han.

'Vi har fått information med stöd av myndigheterna, att i Libyen finns ett särskilt träningscenter för de syriska revolutionärerna och att folk skickas till Syrien för att attackera den legala regeringen', enligt Vitaly Churkin. 'Detta är enligt all rättslig praxis fullständigt oacceptabelt.'

Den ryske ambassadören påpekade att dylika aktiviteter underminerar stabiliteten i MellanÖstern. 'Vi tror att Al-Qaida är i Syrien och därför reser vi frågan: Går inte
exporten av revolutionen över till transport av terrorismen?' frågade han.Frågan kom att provocera fram ett skarpt svar från den libyske premiärministern, om att libyer-nas blod för varje land borde innebära frågan om politisk propaganda mot andra länder.'

I en uppenbar referens till Syrien, sa el-Kib att han hoppades på att 'skälet till att dra upp denna fråga inte är att omintetgöra eller förhindra den internationella samfälligheten från att intervenera i andra staters belägenhet, var än deras folk massakreras och dödas i händerna på sina härskare.'

Medan den libyska tjänstemannen inte direkt riktat denna fråga som enligt Washington Post Churkin tidigare på onsdagen hade rests i Internationella FredsInstitutet, där han verkligen hade sagt, hans land får finansiellt stöd av den syriska oppositionen.övers Ingrid Ternert

Etiketter:

onsdag, mars 28, 2012

Irak stöder FN-Arabförbundets förslag till lösning av krisen i Syrien


28 mars pressTV Iran
Irakiska utrikesministern Hoshyar Zebari har avvisat varje utländsk intervention i Syrien och säger att Bagdad stöder FN-ArabFörbundets mission för en diplomatisk lösning.

"Vi trycker på att det måste bli en politisk lösning och nationell dialog och avvisande av utländsk intervention för att bevara Syriens trygghet", sa han till reportrarna.

"Vi stöder och står fast vid Arabförbundets beslut och vi har uppmärksamhet på de ansträngningar som genomförts av Fn-ArabFörbundets gemensamma envoyé Kofi Annan", tillade Zebari.

Den irakiska tjänstemannen gjorde utfästelsen då Arabförbundets utrikesministrar samtalade i Iraks huvudstad Bagdad före Arabförbundets möte nu på torsdagen.

I tisdags accepterade den syriska regeringen Kofi Annans fredsplan, som syftar till att få slut på de årslånga oroligheterna i landet.

Annans förslag inkluderar ett stillestånd, tillgång till humanitära hjälp såväl som en politisk dialog mellan Damaskus och oppositionen.

Syrien har fått uppleva oroligheter sedan mitten av mars 2011.


övers IT>

Etiketter:

Helikopterflyg-en militär risk

En Apachehelikopter i Afganistan stiger för kraftigt i bergigslandskapet. Piloterna klarar sig ändå oskadda
Etiketter:

Hur de palestinska barnen blir offer för det israeliska våldet


av Gunnar Olofsson Palestinarörelsen

På väg till skolan den 11 mars i år hjälpte Ayoub som är 12 år sin kusin att fånga in en hundvalp.

När han sprang efter hunden blev han träffad av en missil som en drönare med stor precision avfyrat, alltså ett obemannat israeliskt plan, så att han dog på fläcken.

Senare hittade man Ayoubs kropp ligga söndersliten i två delar,där övre kroppshalvan blivit kvar på marken och underkroppen inkastad i ett buskage.

Mordet på Ayoub är bara ett i raden av israeliska terrorattacker riktade mot palestinska barn. Attacker som inte har någon rimlig mening annat än att sprida skräck och förtvivlan bland palestinierna – något man också lyckas bra med.

Enligt palestinska grenen av Rädda Barnen – Defense for Children International, DCI Palestine Section – har 1356 palestinska barn blivit dödade av israelisk militär sedan år 2000 vid andra Intifadans utbrott. Enbart under offensiven i Gaza vintern 2008-2009 dödades över 300 barn.

Alla dessa döda barn hade en familj, en historia, ett liv som brutalt släcktes innan det knappt hade börjat. Ingen har blivit dömd för dessa mord, inga politiker i våra länder har krävt någon utredning. Internationell rätt gäller tydligen inte barn till palestinier...

I nuläget sitter 187 barn i israeliska fängelser enligt DCI-Palestine. 24 av dessa är under 15 år. Till skillnad från israeliska barn lyder de palestinska barnen under israeliska militärlagar, liksom alla palestinier på ockuperat land.

Medan FNs Barnkonvention definierar ett barn som en individ under 18 års ålder, har Militärorder 132 satt gränsen vid 12 år. Unga individer som i normala demokratiska länder betraktas som barn kan alltså behandlas, straffas och spärras in tillsammans med vuxna förbrytare.

Palestinska barn kan hållas frihetsberövade upp till 8 dagar utan domstolsbeslut, till skillnad från israeliska barn där 24 timmar gäller. Tiden från arrestering till avkunnad dom kan för palestinska barn vara upp till 2 år.

Varje år arresteras och åtalas omkring 700 palestinska barn i israeliska militärdomstolar. Ofta hämtas barnen mitt i natten från sina hem, misshandlas på polisstationer i olagliga israeliska bosättningar. De ställs inför rätta i rättegångar som inte tål en ordentlig granskning.

De tvingas också skriva under ”erkännanden” på hebreiska – ett språk som de inte förstår. Inne i Israel interneras barnen i fängelser där de inte får ha besök av anhöriga. Samtidigt berövas de olika rättigheter som den till utbildning. De flesta av dom är dömda för stenkastning mot israeliska militärfordon.

I en färsk rapport från den 20 mars 2012 med vittnesmål från 311 barn som hållits i militärt israeliskt förvar, konstaterar DCI-Palestine att 95% av barnen var försedda med handfängsel och 90% med ögonbindlar. 75% hade blivit utsatta för fysiskt våld och över hälften för olika hot och förödmjukelser.

60% av barnen hade arresterats mellan midnatt och gryning, 63% hade varit inspärrade i fängelser inne i Israel, 58% hade 'erkänt' under förhör och 29% skrivit på dokument som de inte kunde läsa. Allt klart i strid både mot Barnkonventionen, Tortyrkonventionen och den Fjärde Genèvekonventionen – konventioner som Israel undertecknat och är förpliktigad att följa.

I en tid då den arabiska demokrativåren välkomnas i land efter land i Mellanöstern är det märkvärdigt tyst om den israeliska rasismen och den militära diktaturen över palestinierna. Men ockupationen fortsätter med sin kolonisation av palestinskt land som för var dag utvidgas. Alltmer land beslagtas för de judiska bosättningarna med alla sina stängsel, murar och avspärrningar.

Idag bor omkring en halv miljon illegala bosättare på palestinsk mark. Den etniska rensningen av Jerusalem pågår oförtrutet och palestinska barn fortsätter att drabbas av riktade mord, arresteringar och inspärrningar. Men hur länge skall detta få fortsätta?

Det internationella samfundet har ju en skyldighet att skydda de palestinska barnen från övergrepp! Och man måste sätta press på Israel så att de avslutar sin ockupation. När har man egentligen tänkt att ta sitt ansvar?

Etiketter:

Pepe Escobar om -Militär intervension en sista utväg Responsibility To Protect

Etiketter:

måndag, mars 26, 2012

Chomsky om Israels ockupation & Clintons förräderi av palestinerna

Mot ljudet av krigskaos --- USAarméns reklam

söndag, mars 25, 2012

USA och Israel anklagar för jämnan Iran

25 mars 2012 Hans Blix- USA och Israel är ursprunget till de flesta av IAEAs anklagelser. Det säger alltså den förre chefen för Internationella AtomEnergiOrganisationen Hans Blix


Irak har arresterat 22 fängelsevakter och poliser som arbetade i ett tillfälligt fängelse i staden Kirkuk i norra Irak efter att 19 fångar, de flesta anklagade för terrorism, hade flytt från fängelset.

Vakterna arresterades efter att fångarna dagen innan flytt från centret förlagt inuti en befäst polisförläggning i centrala Kirkuk.

De flydde genom att avlägsna ventilationen i ett av fängelsets badrum och använda sig av filtar för att fly ut i öppna utrymmet

"Vi har fängslat 22 poliser och anställda som ansvarar för fängelset. De befinner sig under utredning", sa Kirkukprovinsens polischef generalmajor Jamal Tahir på en nyhets-konferens.

"Vi har ökat antalet vaktposter i fängelset och man söker efter de förrymda fångarna. Deras foton delades ut till polispatruller och en belöning kommer ges till den som erbjuder information som leder till deras arrestering", tillade han.

Tahir sa vidare att kurdiska Asaish säkerhetsstyrka hade fångat in en av fångarna i Erbil i den autonoma norra kurdiska regionen och skickade tillbaka honom till Kirkuks rättsvårdande anställda.

"Det är helt klart inget förbiseende, hur skulle annars 19 fångar kunnat fly?" sa den irakiska biträdande inrikesministern Adnan al-Asadi, som betonade att "Elva av dom är anklagade för terrorism".

Fängelseutbrytningen i Kirkuk är inte den första som inträffat i Irak. Under september förra året har också 35 fångar flytt, vilka anklagats för terrorism, från ett temporärt fängelse i den norra staden Mosul. 21 av fångarna återfanns senare av den irakiska polisen.


övers Ingrid Ternert

Etiketter:

fredag, mars 23, 2012

Franske vansinnesmördaren

torsdag, mars 22, 2012

USA utvecklar turkmenska oljefält


Trend News Agency 21 mars 2012 USA konsultationer med turkmenska politiker startar i Washington

-Efter ett femårigt uppehåll från Turkmenistan, som har de rikaste naturgasreserverna i världen och gränsar till Kaspiska Havet, Afghanistan och Iran,tog den amerikanska ambassadören åter upp sina plikter i Ashgabat...

Usa visar intresse av ett sådant projekt som att bygga gasledningar från Turkmenistan till Europa via Kaspiska Havet och till Pakistan och Indien via Afghanistan. En turkmensk regeringsdelegation ska delta den 21-25 mars i politiska konsultationer i Washington enligt turkmenska källor.

Detta sker på regulär basis. En överenskommelse hade tidigare nåtts under den turkmenska presidenten Gurbanguly Berdimuhamedovs besök i New York, där han deltog i FNs Generalförsamlings 62a session i september 2007.

Förra året efter fem års bortvaro, återupptog den amerikanska ambassaden och karriärdiplomaten Robert Patterson förhanslingar med länder som gränsar till Kaspiska Havet, Afghanistan och Iran, och ledde det diplomatiska uppdraget.

Han har arbetat i Central- och ÖstEuropa, Norra Kaukasus, Ryssland, Sovjetunionen och Ostafrika. Den första affärsutställningen hölls i Ashgabat förra året med omkring 60 amerikanska företag närvarande. Man höll också ett affärsforum på hög nivå med ett antal företag inklusive Chevron, ExxonMobil, General Electric för att öppna kontor i landet.

Usa är intresserad av dessa projekt att lägga ut gasledningar från Turkmenistan till Europa via Kaspiska Havet och till Pakistan och Indien via Afghanistan.

Dessutom har förhandlingar hållits med regeringen i Ashgabat om att utveckla turkmenska kol-gas-oljefält och man bjuder in amerikanska företag för att utveckla det turkmenska Kaspiska bäckenet.


övers Ingrid Ternert

Etiketter:

Libyen jämfört med tidigare
Voice of Russia 19 mars 2012 om Libyen

Det politiska dödläget i Libyen har hindrat London och Paris från att lösa frågan om Libyen. "Det libyska dödläget bidrog i hög grad till att sprida en islamistisk radikalisering i regionen,något som EU borde ta tag i", tillägger Demidenko.

Just nu anses befälhavare på fältet vara Libyens nya härskare, säger analytikern och förklarar att mer än 100 000 väpnade libyer för tillfället finns i den nordafrianska delen av landet.

Där förekommer också ett stort frågetecken vad gäller libyska Nationella Övergångs- Rådets aktiviteter, enligt vissa kommentatorer.

Alexei Podtserob, inom det Moskvabaserade Institutet för Orientala Studier inom den ryska Vetenskapsakademin, delade sina tankar om vad vissa länder kan ha tjänat på Libyens Arabiska Vår.

"De som tjänat på detta var de länder som för närvarande tagit hand om de libyska tillgångar som ännu inte blivit tillgängliga", säger Podtserob, med citat från Khatar, som betydligt ökat sitt regionala inflytande tack vare Khadaffis störtande.

Den ryske experten har poängterat den dåliga levnadsstandarden i Libyen, där arbetslösheten stiger och bruttonationalprodukten är på nedgång (trots Libyen tidigare varit mycket högt rankat ifråga om levnadsstandarden IT).

Mer än 10000 människor sitter fortfarande fängslade i Libyen, och nedslaget mot Khadaffis supportrar fortsätter. Podtserob nämnde också misslyckade försök av Internationella BrottsmålsDomstolen att få tag på sanningsenlig information om vad som pågår i de libyska fängelserna...


övers Ingrid Ternert

Etiketter:

onsdag, mars 21, 2012

Tyskland säljer sin sjätte Ubåt till Israel


20 mars 2012 Tyskland har gått ut med att man kommer sälja en sjätte Delfinklassad Ubåt till Israel,och den kan utrustas med kärnvapen med en räckvidd på 2800 miles (4500 kilometer).

Tyska försvars-ministern Thomas de Maiziere skulle gå ut med beslutet i ett gemensamt pressmeddelan-de med sin israeliska motpart Ehud Barak i Berlin. "Ännu en båt ska levereras till Israel och det kommer bli ett finansiellt stöd", sa Maiziere, som bekräftat att Tyskland skulle dela kostnaden för Ubåten

I november hade en tysk regeringskälla sagt att landet ska få betala ett bidrag på 135 miljoner Euro ($178 miljoner), en tredjedel av kostnaden. Tre tidigare modeller av DelfinUbåtar levererades till Israel mellan åren 1998 och 2000.

År 2006 hade Israel gått ut med sin tredje eller fjärde och femte order på två andra avancerade Ubåtar. Den fjärde ska bli levererad till år 2013. De femte och sjätte beställningarna beräknas bli klara för leverans till år 2014 och 2016 respektive.


övers IT

Etiketter:

tisdag, mars 20, 2012

Kinas syn på kampen om syriska oljan och AQ

Tragisk flygolycka vid övning längst upp i Kebnekaise

Cold Response, 12-23 mars 2012 har sitt huvudsakliga syfte att öva ”hög intensiva operationer mot många hot i vinter förhållanden”. Det fick verkligen det flygplan kännas vid som så tragiskt störtade i snöyran uppe vid Kebnekaise

Totalt 16300 soldater från 14 NATOstater eller 'Partnerskap för Fred' länder deltar i en norsk-ledd vinterövning i NordNorge.

Förutom norska soldater kommer de största deltagarna från Storbritannien, Nederländerna, Kanada, Frankrike, Sverige och Förenta Staterna.

215 finska soldater deltar i vintermanövern från internationella snabbinsatsstyrkan vid Pori Brigade.

På det operationella stadiet är samarbetet mellan land, sjö och luftstyrkor viktigt för en lyckad övning, som utförs i Nordland och Tromsö fylken.

För övrigt är det ganska märkligt att vi i det är landet och Finland kallar oss alliansfria och samtidigt är med i denna obs Natoövning där vem som är fienden inte är särskilt svårt att lista ut
IT
Läs för övrigt gärna http://www.metro.se/kolumner/sverige-ar-aktivt-i-krigforingen/EVHlct!E7U90bHccWSj6/

Etiketter:

Gulfstaterna stänger sina ambassader i Syrien
'Vad är Israel? Det är så litet att det inte ens kan stå pall under en veckas krig. Vad är då Israel? Det är en förlängning av Usa. Israel har t.ex visat sin svaghet i samarbetet med Hizbollah'.

USA och Israel har på sistone höjt sina tonlägen, och man påstår att Iran i landets nukleära energiprogram gör en avledande manöver mot ett militärt program.

Teheran bemöter deras påståenden med att man som medlem av InternationellaAtomEnergi-Organisationen, IAEA, och i egenskap av undertecknare av IckeSpridningsAvtalet av kärnvapen, NPT, har man all rätt till fredlig användning av kärnenergin.

Iranska tjänstemän förklarade att det kunde bli ett kraftigt svar mot varje form av aggression mot landet.

Alla sex Gulfstater stänger sina ambassader i Syrien i protest mot det årslånga militära nedslaget i landet, sa tidigt på fredagen ordföranden i Gulfstaternas samarbetsråd, GCC, Abdullatif al-Zayani ...

Han menade att SaudiArabien, Förenade ArabEmiraten, Bahrain, Oman, Khatar och Kuwait tagit steget och visat på regimens "massaker på sitt folk och valt den militära vägen och avvisat alla initiativ som syftat till en lösning på krisen"...

Innan detta kollektiva beslut, hade två GCC stater - SaudiArabien och Bahrain - förklarat att man ville stänga sina missioner i Damaskus. SaudiArabien tog steget i onsdags och förklarade att man skulle dra tillbaka sina diplomater från Syrien, vilket nästa dag följdes av Bahrain.

SaudiArabien, Arabvärldens tungviktare, har kraftigt kritiserat den syriska regimen. I augusti förra året drog man bort sin ambassadör från Damaskus och förvisade den syriska ambassadören. Landets fem partner i GCCrådet har gjort detsamma och fördömt den "masslakt" regimen bedrivit.

övers IT

Etiketter: ,

söndag, mars 18, 2012

Ut med trupperna nu!

USAstyrkor våldtog två kvinnor under slakten i Kandahar av Press TV17 mars 2012 -- Den 11 mars gick en grupp amerikanska soldater från hus till hus i tre byar i Kandahars Panjwaii distrikt och sköt ner afghanska civila inne i deras hem och dödade åtminstone 16 människor, de flesta kvinnor och barn, och sårade många andra.

Det afghanska parlamentsutskott som undersöker denna senaste massaker på 16 civila av USAs styrkor i Afghanistan, säger enligt Press TV att två kvinnor våldtogs under den dödsbringande händelsen.

Två medlemmar av den undersökande missionen, Hamidzi Lali och Shakiba Hashemi, berättade på lördagen för Afghanistans parlamentsledamöter att amerikanska trupper våldtagit två afghanska kvinnor innan de började massakern.

De sa att mellan 15 och 20 USAsoldater varit inblandade i slakten.

Detta sker medan Washington påstår att den 38-årige arméstabssergeanten RobertBales, vilken just anlänt till USA, var den enda amerikanska militärpersonal som varit ansvarig för massakern.

Tidigare på fredagen kritiserade Afghanistans president Hamid Karzai Förenta Staterna för att inte ha samarbetat med det afghanska faktafinnande teamet och sa att de utländska styrkornas dödande av civila i Afghanistan “pågått alltför länge”.

Se också - Probe team: Kvinnor utnyttjades sexuellt innan de dödades i Panjwai: USA- soldater har blivit anklagade för att ha sexuellt utnyttjat två kvinnliga offer innan de föregående söndag dödats i Panjwai-massakern i södra Kandahar, avslöjade ett högre afghanskt undersökningsteam.

övers IT

Etiketter:

Pro- och antiAssad demonstrationer på årsdagen av rebellupproret i Syrien
Det här behöver man alltid bli påmind om. Chossydovsky- 'Visst stöder Usa i Syrien al Qaida. Glöm inte detta att al Qaida från början var CIAs skapelse'.

För övrigt är vi knappast medvetna om att den amerikanska regeringen förberett hela 9/11 till sin fördel på olika vis. Se bara storleken på planet i jämförelse med jätteskraporna med sina stålkonstruktioner...

Och att man efteråt hittat ett särskilt ämne på stålbalkarna som bidrar till att öka temperaturen, så att de skulle kunna ge efter (vore annars omöjligt med tanke på smältpunkten).

Så fick till slut Cheney, Rumsfield et al sitt efterlängtade "krig mot terrorismen" med fler oljerika länder att invadera i sitt ´kriget mot terrorismen, ett krig utan slut'.

IT

Etiketter:

lördag, mars 17, 2012

Rozoff om USAsoldaternas massaker av civila afghanerDet är inte bara de 10 000 döda i Syriens Homs som räknas. Sverige exporterar vapen för 14 miljarder varje år, bl.a för att slå ner den 'Arabiska våren'.

Efter 2014 ska i varje fall enligt Bildt den svenska insatsen i Afghanistan gå över till civil verksamhet, där sedan lång tid tillbaka Sverige har hört hemma. Vi är nu är den näst största biståndsgivaren i landet och ökar biståndet i norr med 75%.

Men dessa amerikanska massaker av afghanska civila har fortfarande beklagligt nog inte upphört. Natten till söndagen gick en amerikansk soldat ut och sköt ihjäl 16 personer varav 9 barn, därav 5 småbarn...

Massakern utfördes av en 38 år gammal gift amerikan och småbarnsfar som tidigare hade tjänstgjort i Irak. Han tillhörde en specialstyrka med uppgift att 'stärka banden med klanledare'.

Händelsen är inte unik. Afghanerna betraktar den som delar av ett mönster, där soldater urinerar på skjutna lik eller bränner upp Koranen.

Talibanerna talar om vedergällning i söder och i Kabul och att få fler anhängare. Men för människor i landet var Koranbränningen ändå det värsta.


I.T

Etiketter:

Norskt militärflygplan saknat med fem ombord


Xinhua Nyhetsbyrå 16 mars 2012

Ett norskt militärtransportplan med fem personer ombord har i torsdags rapporterats saknade från flygplatsen i norra Norge till Sverige. Herkulesplanet som deltog i det årliga övningen med kodnamn Cold Response, landade inte som väntat på Kiruna flygplats i Sverige, enligt vad man sa i Räddningscentret i norra Norge. Nödsignal kom från Kebnekaisemassivet att Hercules C130-J inte hade anlänt som planerat. Två flygplan och fyra helikoptrar deltar i sökandet.
-------------
Flygplanet deltog i övningen Cold Response 2012.
Överstelöjtnant Truls Audun Ørpen (46), Ckapten Bjørn Yngvar Haug (40), kapten Siw Robertsen (45), kaptain Ståle Garberg (4o), och kapten Steinar Utne (35) saknas fortfarande efter lufttrafikskontrollen hade förlorat kontakt med transportplanet vid 14:55 tiden 80 kilometer väst om Kiruna, enligt Aftenposten.

Starka vindar och tunga moln tvingade helikoptrarna att avbryta sitt sökande under natten. Helikoptrarna var emellertid tillbaka på fredag morgon morgon,och koncent-rerade sitt sökande kring Kebnekaisemassivet, Sveriges högsta berg 2106 m.

'Siv' C-130J var det sista av totalt fyra Herculesplan att levereras till den norska krigsmakten.


övers IT

Etiketter:

torsdag, mars 15, 2012

Kvinnors rättigheter och Usa vill invadera Syrien

Tar krigen aldrig slut? Filmer vi också sett förut

14 mars 2012
Ryska Informationsbyrån Novosti
Aprilsamtalet är enligt Hillary Clinton sista chansen för Iran att undvika USas attack - Moskva säger att Förenta Staterna varnat för att sex-nationsförhandlingarna om Irans kärnenergi-program i april kommer bli sista chansen för Teheran att slippa en Usaattack, skrev 'Kommersant daily' på onsdagen.

USAs utrikesminister Hillary Clinton bad den ryske utrikesministern Sergei Lavrov i samband med FNs Säkerhetsrådsmöte på måndagen i New York, att enligt skrivelsen överlåta denna punkt till de iranska myndigheterna.

Västliga nationer har satt press på Iran över dess nukleära program och anklagar den islamska republiken för att utveckla atomvapen. Teheran har alltid starkt förnekat detta och sagt att programmet enbart är till för fredliga energiändamål.

En rysk diplomat berättade för Kommersant att USA och Israel skulle kunna attackera Iran innan slutet av året.'Israelerna övar i grunden utpressning mot Obama',sa han.'Han måste antingen stödja kriget eller förlora stödet [från den inflytelserika judiska lobbyn]'.

Trots den officiella diplomatiska uppfattningen i Moskva är att aprilmötet inte som Washington ser det, blir sista chansen, har icke desto mindre ryska myndigheter berett sig på ett möjligt krig, enligt meddelandet.

'Vi har räknat våra aktioner i fall det blir krig med Iran. Vi har mobiliserat våra styrkor,sa en anställd på Försvarsministeriet till Kommersant mot at få bli anonym.
Han var bekymrad om ifall det bryter ut krig, skulle mängder med flyktingar komma att fly från Iran till närliggande Azerbaijan, vilket kunde förvärra den känsliga situationen i Kaukasus.

På måndagens möte med FNs Säkerhetsråd summerade britterna det hela genom att fokusera på MellanÖstern, medan man fördömer våldet i Syrien, då det visat sig att Damaskus inte bör vara orolig för en internationell intervention, så länge där finns hot om krig med Iran.

Syriens ledare Bashar al-Assad får uppleva ett oväntat internationellt tryck för att få slut på nedslaget av protesterna, vilka sägs ha tagit tusentals liv.

'Det är idag viktigt för USA att hålla masken vad gäller situationen i Syrien', sa en tjänsteman vid ryska Utrikesministeriet. 'Amerikanarna förstår att Israel kommer attackera Iran, och att föra två krig i regionen skulle ha blivit alltför mycket', förklarade diplomater i Moskva.


övers Ingrid Ternert

Etiketter:

onsdag, mars 14, 2012

'Resten av Afghanistan hatar oss djupt´ Vad gör vi då där 3 år till?Det militärindustriella komplexet kräver det

Etiketter:

tisdag, mars 13, 2012

US Enterprise vänder österut

Voice of Russia 13 mars 2012
'Enterprise' vänder österut av Igor Siletsky
Usas hangarfartyg Carl Vinson och Abraham Lincoln är redan stationerade i Arabiska Viken, nära iranska kusten.'Enterprise' kommer ansluta sig till dessa 20 mars. Enterprise följs av tre jagare utrustade med kryssningsmissiler och andra fartyg. Enligt militära beräkningar riktas totalt 500 missiler mot Iran från havet.

Pentagon har förklarat att man utvecklat ett super-vapen som kan träffa Iran och är en kraftig bomb som väger 14 ton och kan förstöra bunkrar belägna 65m under marken.

Observatörer tror att Washington på det här sättet visar sitt allvar, inte så mycket mot Teheran utan mot länder som inte stöder anti-Iran sanktioner.

Väst och Israel är övertygade om att Iran aktivt utvecklar kärnvapen. Tehrans förklaringar om att kärnenergiprogrammet är till för fredliga ändamål, låter inte ideras öron trovärdigt. Det ekonomiska trycket mot den iranska regeringen växer: FN, USa och EUs sanktioner har lagts mot Iran.

Det senaste steget i denna riktning var då man införde sitt embargo mot import av iransk olja. Som vi vet blev svaret från Iran att ställa in oljeleveranserna till Frankrike och Tyskland.

Ur allierade från Västs synvinkel, är det nu dags att påbörja ett militärt tryck. USas hangarfartyg Carl Vinson och Abraham Lincoln är redan stationerade i Arabiska Sjön, nära den iranska kusten.

'Enterprise' ska ansluta sig till dessa den 20 mars. Enterprise är åtföljt av tre jagare med kryssningsmissiler och andra skepp. Enligt militära analytikers beräkningningar, riktar man totalt 500 missiler på väg till Iran från havet.

USAs fartygsförflyttning föregicks av politiska uttalanden.övers Ingrid Ternert

Etiketter:

måndag, mars 12, 2012

Historien om Usa och dess plundring och utsugning

Attack mot Iran? Israel skyggar

söndag, mars 11, 2012

Återigen de vanliga ´misstagen´ i Afghanistan med ödesdigra följder

11 mars USA soldater skjuter 17 civila till döds i Kandahar
av Bashir Ahmad Nadem och Javed Hamim Kakaron
I samband med militäroperationer ska Nato lösa ev misstag
genom att avskräcka, försvara, avbryta och skydda människor mot terrorism. En Usasoldat sköt dock ihjäl 17 civila i Kandaharprovinsen.

Afghanistan- Kabul/Kandahar - En Usasoldat tillhörande ISAF fängslades på söndagen i samband med att ha dödat åtminstone 17 afghanska civila i södra delen av Kandahar-provinsen meddelade tjänstemän där.

Händelsen ägde rum tidigt på söndagen då en Usasoldat hade öppnat eld mot fyra hus i Zangabadområdet inom Panjwaedistriktet, dödat de civila och sårat fem andra, sa Hajji Agha Lalai, medlem av provinsrådet i distriktet.

Han berättade för Pajhwok Afghan News att lokala invånare hade talat om för honom per telefon, att de sårade skyndsamt forslades till ISAFs hälsoklinik i Kandahar.

I vilket fall, menade guvernör Toryalay Weesa, har en Usasoldat öppnat eld mot civila på morgonen utanför ISAFs bas i Panjwae distriktet. Det exakta antalet dödade civila väntar ännu på att bekräftas, men en delegation har sänts till området för ytterligare undersökning.


övers Ingrid Ternert

Etiketter:

torsdag, mars 08, 2012

3 fakta den Amerikanska Allmänheten aldrig fått veta.. och de stupade soldaterna i Afghanistan03.03.2012 av Caroline Wyatt
Vad den Amerikanska Allmänheten aldrig fått veta. CIAs källa berättar allt:

1. Under två år erbjöd Irak vapeninspektörerna att komma tillbaka. Efter 9/11 bjöd Irak FBI att komma till Bagdad för att intervjua människor om Kriget mot Terrorn. Saddam Hussein försökte bli en av USAs allierade och hjälpa CIA med information om
terrorismen i MellanÖstern och information om Al Qaida.

Han erbjöd fria val och att avgå som Iraks president. Han inbjöd FN att övervaka fria val i Irak. Husseins agenter gjorde tom slut på Abu Nidal i en hagelsvärm.
Saddams regering var mycket angelägen om att försonas med USA och visa sin lojalitet som allierad till Washington och Väst.

Irak erbjöd Lukoil kontrakt, så att USA kunde få den olja man ville ha. Irak gav väldiga kampanjdonationer till det Republikanska partiet. Bagdads progressiva syn på kvinnor och en modererad Islam borde ha stått högt i kurs hos USAs regering, men Bush kunde inte mindre bry sig.
Vita Huset var uppfyllt av tanken på krig mot Irak och inget annat.

2. Det var Abu Nidal som fick ner Pan Am 103 airlines över Lockerbie, Skottland, inte Libyen, inte Khadaffi och inte de två libyer som man hade ställt inför rätta.
Abu Nidal hade utfört bombningar i över 20 länder.

3. Under 6 månader innan 9/11 attacken sändes underrättelserapporter oupphörligt till Vita Huset med en särskild varning för en nära stundande attack mot New York City. Flygscenariet diskuterades men varningarna ignorerades.

4. Då denna person kontaktade en Kongresskommitté för att vittna om detaljerna i hur mycket Bush egentligen visste och när han fått reda på detta,arresterades omedelbart medhjälparen för att ha agerat som 'en oregistrerad utländsk agent' trots CIAs bemyndigande och att ha agerat i hemlighet som kontakt!

5. Kongressens utredning av Oklahoma City bombningen och 9/11 Kommittén togs upp för att ge en förstasideshistoria, inte för att avslöja sanningen. OkC bombningen hade en bindning till MellanÖstern.

Topphemligt-känsligt//NOFORN//NOPOTUS
Skälet till att Barstow vann PulitzerPriset för sina två artiklar beror på att sambandet mellan amerikansk media och det militära etablissimanget avslöjat många, vars medlemmar var insyltade i alla slags intressen av ett 'Krig utan slut'...

http://www.salon.com/2012/02/28/gen_mccaffrey_privately_briefs_nbc_execs_on_war_with _iran/singleton/
"Det finns fortfarande många fall där negativa aspekter av tal blir till en barriär mot en fredlig lösning på konflikter."

av Kurihara och Tsukada
-------
av Caroline Wyatt
Sex engelska soldater dödades i södra Afghanistan då deras fordon träffats av en explosion.
Nyheten att sex brittiska soldater dödats i södra Afghanistan i samband med deras fordon exploderat, gör att antalet stupade brittiska soldater kommer upp till 404 sedan år 2001.

Händelsen är den enskilt största förlusten av brittiska liv på en och samma gång i Afghanistan alltsedan en Nimrod kraschat år 2006 och dödat 14 soldater. Sedan år 2001har antalet stupade brittiska soldater uppgått till 404. Premiärminister David Cameron sa att det var en "desperat sorglig dag för vårt land".

"Det utgör en påminnelse om det väldiga pris vi får betala för det arbete vi gör i Afghanistan och de offer våra trupper har gjort och fortsätter göra", sa han. Förra gången något liknande offer inträffat av en dylik explosiv anordning var sommaren 2009, då fem brittiska soldater dog av något slags IED, ett improviserat sprängmedel.

"Jag ser verkligen detta som ett viktigt arbete för vår nationella säkerhet just här hemma, men naturligtvis kommer arbetet alltmer att utföras av afghanska soldater, och vi vill alla se denna överlåtelse äga rum."

Dagens nyheter ger en bitter påminnelse om de män och kvinnor som befinner sig på Afghanistans mark, att striden och döden långt ifrån är över, då brittiska trupper var vecka såras i Helmand. Detta är en största enskilda förlust under ett enda tillfälle med anledning av en fientlig aktion mot brittiska trupper i Afghanistan sedan början av kriget år 2001.

Tidigare tillfälle ett liknande antal britter stupat på grund av en IED var sommaren 2009, då fem brittiska soldater dött av en IED explosion. Denna anordning är det dödligaste vapnet i talibanernas arsenal. Det är effektivt ur psykologisk synvinkel, och dessutom framkallar det död och allvarlig skada samt är relativt billigt och enkelt att tillverka.

Graden av antalet misstänkta offer ger anledning tro, att ett stort antal explosivt material har utnyttjats. Stridsarmerade krigsfordon - det enda brittiska infanterifordon som använts i Afghanistan - är bland de mest robusta, och många har nyligen blivit uppgraderade med en extra armering.

Mer därifrån: I ett uttalande från försvarsministeriet, sa överstelöjtnant Gordon Mackenzie som är talesperson för styrkan i Helmand, att sex soldater varit ute på patrull i ett armerat stridsfordon, då det exploderade precis över gränsen till Helmand i Kandaharprovinsen.

De hade färdats som en del av två Krigspatruller, då fordonet hade träffat på en knutpunkt, där en väg som går österut från Gereshk möter en annan som går norrrut till Lashkar Gah, sa försvarsministeriet.

Man har förstått att brittiska styrkor tror att explosionen orsakats antingen av en vägbomb som motståndet placerat ut eller är det ett arv från Sovjeteran.

BBCs Orla Guerin i den afghanska huvudstaden Kabul sa att det måste ha varit en "massiv explosion" för att förstöra en så robust och kraftigt skyddat fordon.

Hon sa att området var sparsamt befolkat och särskilt osäkert enligt afghanska tjänstemän och motståndsmän, som där var kända för att sätta ut vägbomber.

Under tiden sa BBCs försvarskorrespondent Caroline Wyatt, att de sex soldaterna varit i landet under mindre än en månads tid och åkt därifrån under 'alla hjärtans dag'.

Hon tillade att den pågående operationen för att få fram kropparna saktats ner, i och med att räddningspersonalen skulle få stå inför risken att själva såras av ytterligare bomber.

Nyheter kom senare att sex man saknades och förmodligen var döda. Det verkar som om FörsvarsMinisteriet ännu inte identifierat soldaterna, men de är döda.

Den sista brittiska soldaten som dödats i Afghanistan var flygmekaniker Ryan Tomlin, som dog av skador från gevärseld i Helmand den 13 februari.

Storbritannien ska dra sig ur Afghanistan vid slutet av 2014 efter 13 års operation-er. Försvarsminister Philip Hammond sa att tidtabellen för tillbakadragandet kvarstår enligt plan, trots denna "fega attack".

"Det kommer inte att ändra vårt beslut att genomföra missionen - Jag anser att detta är vi skyldiga alla de modiga män och kvinnor som offrat sina liv och utsatt sig själva för fara under de sista åren", sa han till BBC.

Tidigare förklarade han att Storbritanniens och Afghanistans Nationella Säkerhets-Styrkor var "på väg att bygga ett Afghanistan som kan stå på egna ben, när Storbritanniens stridsoperationer upphör".

Försvarsstabschefen general David Richards sa att han var "djupt bedrövad" över nyheten. "Denna kampanj har upplevt många personliga tragedier och vi är skyldiga dessa som gjort sin yttersta uppoffring och se till att deras mod och skicklighet synliggörs i en ännu mer kapabel afghansk armé och polis", tillade han.

"Alltfler afghaner tar själva initiativ till att erbjuda säkerhet runt Helmand. Denna övergång låter afghanerna få självförtroende nog att avvisa talibanerna och leva ett normalt liv.

"Dessa manliga och kvinnliga soldaters mod, styrka och beslutsamhet som nu är i Helmand ger inspiration.

"De har inte en gång stått tillbaka, utan varje dag blandat professionalism som vi alla är så stolta över, med djupt engagemang och beslutsamhet."

Premiärminister David Cameron: "Det är en desperat ledsam dag" Biträdande försvars-ministern Jim Murphy sa att det var en "fruktansvärd tragedi som innebär en djup förlust för sex familjer och en verklig smärta för hela lander".

"Storbritanniens militärer står för sig själv och deras mod är oändligt", tillade han.
Ärkebiskopen av York John Sentamu sa att hans hjärta sträckte sig till dessa drabbade, särskilt de fem soldaterna från Yorkshire regemente.

"Vi har en tacksamhetsskuld till våra soldater, som är de bästa i världen" sa han.


övers Ingrid Ternert

Etiketter:

"Vi har bevis mot Assange" samt Usas riktade dödande

onsdag, mars 07, 2012

Occupyrörelsen diskuteras

Etiketter:

Assange, Manning och informationsbyrån Stratfords secret emails

Etiketter:

måndag, mars 05, 2012

Påtryckning från Väst skadar, säger kinesisk ambassadör

China Daily 29 feb 2012

"Vad vill dessa? Vill de bomba Syrien som de bombat Libyen? Eller vill de döda miljoner i Syrien som de gjorde i Irak? För dom är det likgiltigt, men för oss är det av stort värde".

"Jag gör en distinktion mellan den patriotiska oppositionen, trots det faktum att jag inte håller med dom, och dessa som rör sig från ett femstjärnigt hotell till ett annat i Istanbul, Katar, Tunisien och Washington DC".

Peking: Den syriska ambassadören i Kina, Imad Moustapha, förklarade att utländsk intervention i hans lands politiska process skulle kunnat trigga fram ett inbördes-krig och framkalla ett massivt dödande och förödelse.

"Väst trodde att de skulle kunna öva påtryckning till sitt yttersta scenario under Syriens kris, som då hade lett till desintegration och inbördeskrig" sa Mustafa, som under åren 2003 till 2011 varit Syriens ambassadör i Förenta Staterna.

Han sa att Syrien inte kommer att "lyda" under västliga påtryckningar, bara för att dessa råkar dominera all världens media."Vad vill de egentligen? Vill de bomba Syrien som de bombat Libyen? Eller vill de döda miljoner i Syrien som de dödat i Irak? För dom är det irrelevant, men för oss betyder det mycket", sa Mustafa.

Han påpekade i en exklusiv intervju i Kina Daily, att Kina fulföljer sin och Ryss-lands hållning, att det är deras plikt, liksom FNs SäkerhetsRåds medlemmar, att stå för en uthållig regional stabilitet.

"Till skillnad från inställningen i Väst är Kinas och Rysslands scenario att hjälpa alla parter i Syrien, opposition, regering och de neutrala, att sitta tillsammans och diskuterar Syriens framtid", tillade han.

Han sa att efter söndagens omröstning om konstitutionen, skulle den syriska regeringen fortsätta sin politiska reformering och i den nya konstitutionen avskaffa det regerande BaathPartiets partimonopol och omtransformera Syrien till ett politiskt öppet samhälle.

"Vi har tagit ett stort steg framåt. Syriens framtid bör grundas på konsensus och på allmänna val", sa han och tillade att den nya konstitution som ska upp till val ska baseras på flerpartisystem och fullständigt fri media.

På måndagen visade resultatet av omröstningen av den nya konstitutionen, att nära 90 procent av behöriga väljare gett den sitt stöd. Han sa att tiden för den politiska reformprocessen ska beslutas av det syriska folket, snarare än av några politiker eller ledare från Väst.

"Upp till nu har det bara tagit 11 eller 12 månader", sa han. "Och det finns inget
som är för tidigt eller för sent för den här reformen, då den syriska regeringen hållit fast vid ständiga politiska reformer alltsedan mars 2011".

Röstningen om Konstitutionen bojkottades av en koalition av oppositionspartier och Västledare som kallat den en "fars". "Ni har folk som inte alls har någon valmanskår på marken och beskriver sig själva som oppositionsledare.

Och det är inte sant att alla oppositionspartier i Syrien enhälligt bojkottat valet", sa han och tillade att den syriska regeringen är ivrig att få samtala och samarbeta med de oppositionspartier, som formats under den nya konstitutionen.

"Jag gör en distinktion mellan den patriotiska oppositionen, trots det faktum att jag inte håller med dem, och dessa som rör sig från ett femstjärnigt hotell till ett annat i Istanbul, Khatar, Tunisien och Washington DC", tillade han.


övers Ingrid Ternert

Etiketter:

söndag, mars 04, 2012

IAEAs spioneri mot Irans kärnenergi

Finland i köptagen av amerikanskt jaktflyg med missiler

Helsinki Sanomat 3 mars 2012 Finland och USA har kommit överens om en multieuro-miljonförsäljning av luft-till-mark missiler (annan bild)

-“Under Vinterkriget, var striden begränsad till artilleriets räckvidd. Nuhar vi ett vapen som når en bit längre. Jag tänker inte kommentera vidare om de operativa skälen.” JASSM är en kryssningsmissil tsom militären kallar för attackmissil eller luft-till-ytmissil. Dess räckvidd är över 350 kilometer.

Finlands Försvarsmimisterium annonserade på torsdagen om att Finland och Förenta Staterna har nått en överenskommelse om en missiluppgörelse till ett värde av 145 miljoner Euro .

Regeringens FinansKommitté slutföljde uppgörelsen på onsdagen, efter vilken försvars-minister Stefan Wallin, Svenska Folkpartiet, hade godkänt nyförvärvet på torsdagen.
   
På onsdagens kommitte´session var transportminister Merja Kyllönen(vänsteralliansen) emot köpet och uttryckte en minoritetsopinion under mötets minuter.

Förhandlingarna med Förenta Staterna över uppgörelsen har varat i ett år. I vilket fall har Finland försökt köpa missiler från Förenta Staterna sedan år 2002.
     
Den första leveransen av de beställda AGM-158 JASSM (joint air-to-surface standoff) missilerna anländer till Finland antingen under sent 2015 eller tidigt 2016.

Missilerna tillverkades av det amerikanska företaget Lockheed-Martin och ska tas emot som en del av den uppgraderade finska varianten av F-18 Hornets jaktflygplan, det totala priset överstiger 700 miljoner Euro...
     
Under november godkände Förenta Staternas Kongress försäljningen av inte mindre än 70missiler till Finland för runt 185 miljoner Euro. Egentligen skulle Finland köpa färre missiler än detta, men det exakta antalet är okänt.

“Antalet är alltid relativt”, säger tjänstemannen Jari Takanen som har förhandlat från Försvarsministeriets vägnar.

“I en krissituation skulle ändå fler missiler kunna införskaffas.”

Det skattefria priset för det beordrade systemet ligger i området kring 145 miljoner Euro. Själva systemet ingår som en stor del av försäljningspriset.

En enskild missil kommer med en prislapp på strax under 1.3 miljoner Euro. Innan missilerna anländer till Finland, skickar Flygvapnet några Hornet jetplan för mjukvarutest i Förenta Staterna.
     
Generallöjtnant Mika Peltonen rättfärdigar JASSM-köpet på grund av dess förbättrade försvarsförmåga.

“Räckvidd var en viktig fråga för oss, med vilken vi kan bygga vår säkerhetsförmåga. På det sättet kan vi komma från krissituationer med en markerat bättre förmåga än tidigare”, säger Peltonen.

“Under Vinterkriget blev artilleristriden begränsad. Nu får vi ett vapen som når en bit längre. Jag ger inga kommentarer om de operativa skälen.”
     
JASSM är en kryssningsmissil som militären kallar attackmissil eller luft-till-yt-missil. Dess räckvidd är mer än 350 kilometer.

Då väl JASSM missilen blir separerade från ett rack på jetplanets vingar, det är då jetmotorn startar. De grovt räknat 100 kilo tunga och 4.3-meter långa missilerna söker sitt mål oberoende av hjälpen från dess tröghets navigering och satellit-positionerings system.


övers I.T

Etiketter:

fredag, mars 02, 2012

185 offer för 9/11 till ´vägfyllnad'

Etiketter:

Det går bara neråt för soldaterna i Afghanistan


Antalet självmord bland amerikanska soldater i Afghanitan fortsätter att stiga. Även våldsamma sexangrepp äger rum mot kvinnliga soldater.

Samtidigt håller en militärkupp på att äga rum i Pakistan. Tarek Ali ställde upp i en intervju i denna fråga.

Bradley Manning som släppte amerikanska krigsdokument till Wiki Leaks står också inför domstol efter en lång och mörk fängelseförvaring. Valet står mellan livstid och död.

Demonstrationer ägde återigen rum i Afghanistan efter Natos bombdåd som närapå var dag dödar kvinnor och barn.

I gengäld dödade nyligen afghanerna 4 franska soldater och skadade drygt dussintalet andra. Efter denna händelse (som inte är ovanlig)att franska soldater dödas av afghaner, lämnar Frankrike sitt uppdrag.

164 soldater tog enligt Usaarmén sitt eget liv år 2011, vilket är det högsta antal som blivit rapporterat.

Sexbrotten har också ökat bland aktiva tjänstgörande trupper, varav 18-21 åriga kvinnor.

Efter dessa antal år kryper det också fram att Liberias fd ledare Charles Taylor har arbetat för CIA och andra amerikanska underrättelsetjänster. 1985 hjälpte Usa-anställda honom fly från Usafängelset i Boston. Enligt Boston Globe hade just Tayler tjänat som informatör.

Även iranier kan ha mött amerikaner och läckt uppgifter till dessa om iranska vetenskapsmän.

Efter att 30 människor dödats i Syrien utökar Arabförbundet sin övervakning. Bara under en dag nyligen blev sju människor dödade i demonstrationer.


Ingrid Ternert

Etiketter: