onsdag, januari 16, 2013

Massdemonstrationer i Irak med krav på Al-Malikiregeringens avgång

16 jan Iraksolidaritet 

Massdemonstrationer sprids i Irak Det började redan i december och har nu pågått i 3 veckor. Folk har fått nog och kräver Al-Malikiregeringens avgång. Det finns likheter med förra året när stora manifestationer utbröt och kulminerade i Vredens dag 25 februari. Förra årets stora protestvåg slogs ner med brutal repression. Minst 29 personer dödades av militär och polis i samband med Vredens dag.


Journalister greps, torterades och mördades som i fallet med den populäre journalisten Hadi al-Mahdi. Gemensamt med förra årets demonstrationer mot korruption, elände, brist på allt från el till vatten, mat och arbete, är det stora missnöjet med den repressiva, korrupta och totalt dysfunktionella Al-Malikiregimen på plats med USAs goda minne.


'Vi är irakier' ropar demonstranterna och höjer paroller mot sekterism. Fler och fler shiamuslimer och kurder sluter upp i de demonstrationerna. Hela befolkningen lider av fattigdom och misär medan landets korrupta politikerklass berikar sig. Ett av de starkaste kraven är frigivning av alla oskyldiga kvinnor som systematiskt torteras och våldtas i irakiska fängelser. Ett antal rapporter har kommit under hösten 2012 och väckt stor vrede.


Tortyr och våldtäkter av kvinnor är inget nytt. Det har pågått under hela ockupationen i så väl amerikanska som irakiska, brittiska eller gemensamma fängelser, men under hösten har brutaliteten och vidrigheterna i behandlingen av kvinnor upprört Irak i sådan omfattning att det återspeglats i parlamentet och media trots Al-Malikis hot om att fängsla parlamentariker som insisterar.


Det kommer allt fler rapporter om tortyr till döds i fängelser och ett antal utomrättsliga avrättningar har ägt rum. http://iraksolidaritet.se/index.php?nr=648 Här redovisas ett antal fall. Det har även avslöjats att offer för den masskidnappning, som den 14 nov 2006 ägde rum från det irakiska utbildningsdepartementet, har hittats mördade i en massgrav i utkanten av Sadr City. En sådan masskidnappning är omöjlig att genomföra utan regimens och ockupationsmaktens vetskap.


De systematiska övergreppen på irakiska media fortsätter med oförminskad styrka. Det är livsfarligt att inneha en kamera. En irakisk kvinnlig journalist svårt torterad http://iraksolidaritet.se/index.php?nr=652 Sabah Hassan blev arresterad i februari i år och hade utsatts för mycket svår tortyr. Hon är chefredaktör för tidningen Free Opinion Newspaper och lyckades få kontakt med JFO (Journalistic Freedoms Observatory) och kunde namnge alla officerare som deltagit i tortyren.


Saifi Qaisi, redaktör för tidningen Safir i centrala Bagdad har försvunnit. Han var på väg hem i taxi, när all kontakt med honom bröts. Han är 3-barnspappa och journalist sedan 80-talet. http://www.shafaaq.com/en/news/4331-- disappearance-of-local-newspaper-editor-in-baghdad-in-mysterious-circumstances.htmlIrakiska säkerhetsstyrkor stängde den14 december 2 radiostationer. Kairobaserade TV-stationen Al-Baghdadiyas kontor i Bagdad omringades av säkerhetsstyrkor, personalen tvingades bort och kanalen stängdes. Man angav byråkratiska skäl. Journalister på Baghdadiya säger det beror på deras kritik av korruptionen och en kvinnlig reporter hade kritiserat kvinnornas situation https://www.cpj.org/2012/12/iraqi-broadcaster-and-radio-station-forced-off-the.php


År 2012 dödades 5 journalister i Irak. http://www.nzweek.com/world/5-journalists-killed-in-iraq-in-2012-report-40135/ CPJ (Committee to Protect Journalists)Den har inte med Irak på årets lista på de 20 farligaste länderna för journalister. Enligt Brussells Tribunals partiella lista dödades 6 journalister under 2012, varav en kvinna. http://www.brussellstribunal.org/article_view.asp?ID=509