måndag, februari 25, 2013

Flytta spelen!En tidig februarimorgon exploderar en brandbomb i den israeliska fotbollsklubben Beitar Jerusalems lokaler.

Attentatet är kulmen på en rad händelser sedan beslutet en månad tidigare att kontraktera två tjeckiska
spelare för spel i klubben. Problemet är inte att de är tjecker. Utan att de är - muslimer. Beitar, som är den enda israeliska fotbollsklubb som aldrig tagit in någon spelare från landets 20% palestinska medborgare, har en lång historia avrasism bland sina supporters.

Slagord som ”död åt araber” och ”Beitar för alltid rent” är vanliga när laget spelar, och efter en match inringade och misshandlade Beitar-anhängare palestinska kunder och personal i ett shoppingcenter. Ingen greps.

Händelsen med de tjeckiska spelarna har dock skakat om Israel och förre premiärministern Ehud Olmert, Beitar-fan sedan 40 år, har meddelat att han inte längre kommer att gå på lagets matcher. Beslutet är en viktig signal. Normalt finns just inom fotbollen en stor tolerans mellan folkgrupperna och klubben Bnei Sahknin, det enda topplaget från en helt arabisk stad i Israel, är allmänt respekterad.

Toleransen inom fotbollen gäller dock inte för de ockuperade palestinska områdena. Palestinska fotbollsspelare stoppas regelmässigt, och ibland arresteras, när de försöker resa mellan Gaza och Västbanken för att träna och spela matcher. Och i november 2012 bombade israeliska stridsflygplan en fotbollsarena i Gaza och dödade flera tränande ungdomar – något som fick en rad internationellt kända spelare, som Didier Drogba, Papiss Cissé och Jordan Ayew, att underteckna ett upprop med kravet att flytta fotbolls-EM för U21-lag i juni i år från Israel.

”Det är oacceptabelt att barn dödas när de spelar fotboll” skriver spelarna. Och tidigare har fotbollslegenden Eric Cantona, Manchester United, dömt ut den israeliska politiken som en där ”rasism, kränkningar av mänskliga rättigheter och storskaliga brott mot internationell lag, är dagligen förekommande”.
Israel har lång väg kvar innan man lever upp till den ”respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska principer” som stadgas i landets associationsavtal med EU. I avvaktan på konkreta framsteg är det lätt att instämma i de internationella fotbollsstjärnornas, och det palestinska civilsamhällets, krav. Stöd inte ockupation och förtryck! Flytta U21-turneringen från Israel!


av Gunnar Olofsson, Gigagatan 22, 507 43 Borås, tfn. 033-121109, e-mail: gunnaroson@gmail.com
Debattör och medlem i Palestinagrupperna