fredag, mars 08, 2013

I Irak finns fortfarande lidande
Iraksolidaritet 7 mars 2013 I Irak finns höga höga betongmurar med checkpoints fortfarande kvar. I Samarra med flera städer förbereder man generalstrejk. Massarresteringar pågår. Parallellt med en växande folkrörelse ökar attentaten mot de civila.

Attentatsmän har som vanligt inga problem vid kontrollerna. Civilbefolkningen däremot har problem. Attentaten syftar till är att öka splittringen och bristen på integration inte bara i Irak utan runt hela området.

Repressionen är också ett uttryck för rädsla inför den växande rörelsens vilja till enhet, mot sekterism och splittring. Usas och Israels fragmentiseringspolitik, Iran med sina regionala ambitioner, vill alla ha ett svagt Irak. Saudiarabien, Turkiet, agerar alla utifrån egenintressen.

Förutom att gå emot konstitutionen som ockupanterna skrivit och i den politiska processen med kvotsystem och val enligt religiös och etnisk tillhörighet, demonstrerar folket mot korruption och den miserabla fattigdom man lever i.

Där har inget blivit uppbyggt trots alla oljemiljarder. Man bör se detta skakande CNN-reportage, Iraks Dumpster Children, om irakiska barn som lever i och av sopor i oljelandet Irak. Enligt officiella siffror finns mellan 4 och 5 miljoner föräldralösa barn. De flesta efter angreppet år 2003.

En till två miljoner kvinnor är enligt regeringen änkor (300 000 före 2003). Ett ytterst litet antal får någon hjälp över huvud taget. De flesta ansvarar för familjens försörjning, och bland Iraks 2 miljoner internflyktingar är många av dom änkor. 43% av befolkningen lever i yttersta armod.

Den vackra oljestaden Basra är Iraks Venedig, men är förfallen, sopor och avloppsvatten rinner överallt i den rika oljestaden. Småpojkar och flickor sköter tunga jobb. Se bara flickan här. Hon är 9 år och jobbar med flinka fingrar.

Hon tvingades lämna skolan för att sköta en generator. På slutet gråter hon för att ha tvingats sluta skolan. 92% av barnen har inlärningssvårigheter efter vad de upplevt, om de ens går i skolan. Och de som går, har ofta inga böcker i skolsalar med upp till 140 elever.

Utbildningen, Iraks stolthet, ockupationen har krossat 80% av oljan som sålts ut. Oljebolagen är mycket missnöjda med al-Malikis dysfunktionella regim. Transport, infrastruktur fungerar inte, men man vill ändå ha honom kvar! Han är garanten för alla olagliga oljekontrakt. Och oljespelet fortgår, vilket också innehåller starka spår av splittringspolitik.

Exxon, följd av Chevron och Total, har i irakiska Kurdistan skrivit olagliga kontrakt med KRG och egna för bolagen extremt gynnsamma kontrakt. Exxon har hotat lämna det stora oljefältet West Qurna i södra Irak, såvida Exxon inte får några bättre villkor. Alla kontrakt är olagliga enligt Iraks oljelag, vilken inte blivit ersatt av någon ny, men regimen framhåller bara det olagliga i KRGs kontrakt.

Oljan kan inte decentraliseras. Exxons oljefält i KRG-området stoppar inte vid provinsgränserna. Exxon och övriga bolag, numera även Gazprom, spelar högt med det kurdiska kortet och Exxon anställde nyligen den tidigare Usa-ambassadören James Jeffrey. Dessutom har Exxon anställt Condolezza Rice, de tidigare ockupationsambassadörerna Ryan Crocker och Zalmay Khalilzad och den tidigare säkerhetsrådgivaren Stephen Hadley.

De står alla nära Usas härskande klass. Det är ett ordentligt handtag till krafter som vill splittra landet, inte att förglömma Israel. Obamas vicepresident Joe Biden hör till dem som har lagt fram ett delningsförslag beträffande Irak. Oljearbetarna protesterar. Tortyr och rättslöshet Samtal med irakisk kvinna vars bror sedan 7 mån blivit torterad i irakiskt fängelse i Bagdad.

Brodern satt fängslad i Abu Ghraib och senare Camp Bucca 2004. Han arresterades med de andra vapenföra männen i sitt kvarter. Nu torteras han i Al-Malikis fängelse. En av anledningarna till den nuvarande revolten, är tortyr och massarresteringar av oskyldiga, ofta på rent sekteristisk grund.

Läs reportagen från kvinnofängelset Khadimiya år 2007. Samma berättelse då som nu. Jag har torterats och våldtagits, jag arresterades istället för min man. Jag är bara 9 år,ropar den lille pojken till besökarna bakom stängslet i det amerikanska fånglägret år 2008. Författarinnan och journalisten Haifa Zangana skriver om vad denna ockupation inneburit för Iraks kvinnor.

Human Rights Watch beskriver de drakoniska åtgärder mot politiker i opposition, fångar, demonstranter och journalister. HRW kräver en särskild undersökning av situationen för kvinnliga fångar. Återinsätt en särskild rapportör för mänskliga rättigheter i Irak! Ny brevväxling med Carl Bildt och kommentar om Carl Bildts svar till Hans Linde (V) på hans skriftliga fråga som särskild rapportör för Irak; Irak och sveket om straffrihet för folket?" Hans von Sponecks artikel publicerade de alla på Brysseltribunalens hemsida på engelska och svenska. Bradley Manning har suttit fängslad i mer än 1000 dagar för sitt mod som visslare.

Jag ville visa de verkliga krigskostnaderna, säger han. Ambassadör Paul Bremer, Iraks fd amerikanske ståthållare. Han som fortsätter att styra Irak med de 100 besluten. Ett kalendarium lades upp för antiimperialistiska aktiviteter. Om USAs ansvar och hur man drivit fram sekteristiska strider för att härska och söndra. Och djupt involverad är förstås general Petraeus. www.guardian.co.uk/world/2013/mar/06/pentagon-iraqi-torture-centres-link

http://www.guardian.co.uk/world/video/2013/mar/06/us-petraeus-torture-iraq-video

Du kan göra skillnad, du kan bidra till att skapa rättvisa för Irak. Du kan genom din fackliga, kulturella organisation, ditt parti eller som individ kräva att Sveriges regering och riksdag stödjer oberoende, internationella undersökningar av tortyr,fängelser, avrättningar, rättslöshet och kvinnors situation under hela ockupationen och nu!

Oberoende internationella undersökningar om sambanden mellan de ökande missbildningarna hos nyfödda, cancer och andra sjukdomar och vapensystem (uranvapen och andra) som Usa har använt. Vapen som långsiktigt skadar folks hälsa...Stöd för tillsättning av en särskild rapportör för mänskliga rättigheter i Irak! www.iraksolidaritet.se