lördag, mars 02, 2013

ISAFsoldater har åter ockuperat en av Afghanistankommitténs kliniker

Svenska Afghanistankommittén 26 feb
 En av Svenska Afghanistankommitténs kliniker har återigen ockuperats och skadats av soldater ur ISAF-styrkan i Wardakprovinsen, ca en timme från Kabul.

Nu kräver organisationen tillsammans med ett nätverk av organisationer som bedriver hälsovård i Afghanistan, att de intrång som internationella och afghanska trupper utsätter vårdcentraler och sjukhus för omedelbart bör stoppas.

Morgonen 11 februari landade två militärhelikoptrar från ISAF i byn Dandokai, i Wardakprovinsen. Soldater från ett internationellt förband bröt sig in i Svenska Afghanistankommitténs hälsoklinik. De band och satte ögonbindel på den vakt som vid tillfället var i tjänst. Ockupationen pågick i flera timmar. Dörrar och fönster förstördes liksom medicinsk utrustning. Mediciner slängdes ut på golvet.

– Det här är helt oacceptabelt. Kliniken har en fullt synlig skylt som visar att det är en vårdcentral, det råder inget tvivel om den saken vad vi använder lokalen till, säger Andreas Stefansson, Svenska Afghanistan-kommitténs landschef.

Vi är mycket besvikna på ISAF eftersom de garanterat att detta inte skulle hända oss igen, efter att de i oktober månad förra året i tre dagar ockuperat en annan av våra kliniker. – Vi är mycket bekymrade, säger Dr Sayed Ashrafuddin Aini, ordförande i 'Alliance of Health Organizations', ett nätverk med 26 medlems-organisationer för hälsovård i Afghanistan.

Vi får rapporter från hela landet om militära intrång i hälsovårdskliniker. De flesta organisationer inom 'Alliance of Health Organizations' har liknande erfarenheter som Svenska Afghanistankommitténs. Alla militära grupper bryter mot Genèvekonventionen, internationella som nationella styrkor. 'Vi är bekymrar oss mycket för framtiden och vår möjlighet att erbjuda vård i Afghanistan', säger han.

Enligt Genève-konventionen ska hälsovårdspersonal, sjukhus, kliniker och ambulanser respekteras av stridande parter och inte under några omständigheter utsättas för attacker eller störningar.


IT