söndag, mars 31, 2013

Palestinska jordens dag
Varje år den 30 mars högtidlighålls Jordens Dag (Land Day, Yom al-Ard) i Palestina. Det var den dagen 1976 som sex fredliga demonstranter sköts ihjäl av israelisk militär när de demonstrerade mot beslagtagandet av land för byggande av judiska bosättningar. Uppemot 100 personer sårades, omkring 300 arresterades.

Sedan dess har markstölderna bara fortsatt. Idag kontrollerar Israel över 60% av Västbanken. Antalet illegala kolonisatörer överstiger nu ½ miljon. Snart återstår ingenting av det som skulle bli den palestinska staten. Vad händer då?

I nuläget handlar EU för 15 gånger så mycket med illegala bosättare som med palestinierna på Västbanken. Handeln med varje bosättare är 100 gånger så stor som med varje palestinier!

Varför gör vi så här? Varför fortsätter vi att handla israeliska ockupationsprodukter fast den palestinska ickevålds rörelsen bett oss att låta bli? Vill vi verkligen att palestinierna skall bli ett folk utan land, utspridda i världen eller sammanfösta i reservat? Hur tänker vi på den palestinska jordens dag?Gunnar Olofsson, Gigagatan 22, 507 43 Borås, tfn. 033-121109
gunnaroson@gmail.com