fredag, april 12, 2013

Deir Yassin massakern har inte slutat

Barghouti: Deir Yassin massakern har inte slutat - Ma'an news 9 april 2013 Betlehem -- Massakern i Deir Yassin under 1948 fortsätter idag, sa parlamentsledamoten Mustafa Barghouti på tisdagen, då palestinier markerar det 65e året sedan judiska miliser mördade över 100 palestinska byar.

"Det som hände för 65 år sedan i Deir Yassin var en fruktansvärd massaker som beredde väg för den etniska rensningen av 70 percent av det palestinska folket," sa Barghouti till Ma'an.

"Sanna etniska rensning pågår idag men på ett annorlunda sätt. Under 1948 använde man direkta massaker, nu utnyttjar dom flygräder i Gaza och skjuter unga palestinier på VästBanken."

Den 9 april 1948, då judiska milisgrupperna Irgun och Stern, den senare ledd av tidigare israeliske premiärminister
Menachem Begin, attackerat den palestinska byn Deir Yassin trots det faktum, att byborna hade undertecknat en ickeaggressions pakt.
Över 100 män, kvinnor och barn dödades av de judiska stridande i byn, vilket var avsett som en del av 'Corpus
Separatum'-planen för Jerusalem, del av FN delningsplan för Palestina år 1947. Överlevandes uttalanden från massakern rapporterar att bybor beordrats att ställa upp sig mot husväggarna innan de blev skjutna av judiska krigare, enligt 'Minnet av Deir Yassin'.
Milismedlemmar plundrade hem och stal juveler från bybor och det  rapporterades om sexuellt våld, vilket överlevares vittnesmål säger."Det som händer idag i Jerusalem är inte olikt det som hänt för alla dessa år sedan i Deir Yassin.
Etnisk rensning
sker i en långsammare takt idag, formen har förändrats men innehållet är detsamma," tillade Barghouti. Mer än 760 000 palestinier-- idag beräknade till 4.7 miljoner med sina efterlevanden -- fördrevs i exil eller drevs från sina hem år 1948, då staten Israel grundades.

Massakrar sådana som de i Deir Yassin var tidiga tecken, som tvingade palestinska civila till att fly från sina hem av
rädsla för att bli dödade av judiska milisgrupper. Ministeriet för den Palestinska InformationsMyndigheten gick ut med uttalande som fördömer massakern och kallar den ett "öppet sår", som fortsätter att uppröra det palestinska folket genom fortsatt israelisk aggression.

övers I.T