måndag, juni 03, 2013

Syriska oppositionen pinsamt oenig

Syriska oppositionen pinsamt oenig
29/5 2013 WHansson  Aftonbladet   Sorgligt är det att se den syriska oppositionens totala sönderfall. De är oeniga om det mesta.

Den som tjänar mest på detta är diktatorn Bashar al-Assad.
Under fyra dagar har Syriens oppositionsallians träffats i Istanbul. Resultatet är förfärande.

Så uselt att de som leder rebellerna krig inne i Syrien i dag gick ut med ett skriftligt uttalande där de anklagar oppositionsalliansens ledarskap för att ha ”misslyckats med att leva upp till sitt ansvar att representera det stora syriska folkets revolution”.
Trots att mötet i Istanbul blev förlängt med en dag lyckades oppositionsalliansen SNC inte ens samla sig till ett tydligt ja eller nej till USAs och Rysslands om några veckor planerade fredkonferens om Syrien. Eller vem som i så fall representerar alliansen.

Oenigheten och oförmågan att samla sig mot en gemensam fiende är inte enbart pinsam. Dessutom förstör denrebellsidans chanser att vinna kriget.
Man kan riktigt se hur Bashar al-Assad gnuggar händerna av förtjusning.
Han har redan ett militärt övertag på slagfältet i form av en vältränad armé och modernt flygvapen. Oppositionens käbblande spelar honom ytterligare i händerna.

Oppositionens oförmåga att uppträda eniga utåt har också en annan effekt. Det blir väldigt svårt att vinna någon sympati i omvärlden. SNC är ju de syriska rebellernas ansikte mot världen.
Vem vill ge sitt stöd till en organisation i totalt kaos?
Vilken regering vågar skicka vapen till rebeller som representeras av synbart inkompetenta och kompromisslösa företrädare?

Skälet till splittringen sägs bland annat vara att olika länder som Qatar och Saudiarabien försöker styra SNC, vilken domineras av grupper som sympatiserar med det muslimska brödraskapet.

SNC splittring bådar inte gott för den planerade fredskonferensen i juni. Om den ens blir av.

Blir den det ser chanserna att komma fram till något som liknar en fredsuppgörelse ut att vara minimala. Rebellsidan behöver samla sig till en gemensam förhandlingsstrategi. Vid sidan av SNC finns andra oppositionsgrupper.

Allt detta sker medan dödstalen i konflikten oupphörligt stiger. Drygt 80 000 syerier har hittills fått sätta livet till. De flesta civila. Två miljoner är på flykt inom landet och en och en halv miljon har flytt utomlands.
En hög FN-tjänsteman har i dag beskrivit det som att ”kriget är bortom all kontroll”. Krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten begås rutinmässigt, enligt Navi Pillay som är FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter.

Båda sidor använder sig av utländska soldater i striderna vilket ytterligare destabiliserar situationen.
Under tiden fortsätter oppositionen attkäbbla.